Frans Johan Fischers fortsatta historia…

Frans Johan Fischer kom från Allmänna barnhuset i Stockholm till byn Måsebo (Mossebo) i Ringarum socken. Livet i byn verkar inte heller ha varit särskilt lätt, och Frans Johans fortsatta liv skulle bli allt annat enkelt.

Han kommer 1835 till sockenskräddaren Nils Eriksson och hans hustru Maja Stina Ringdahl som bodde i Nybygget Nysätter som var ett torp i byn. Han fyller 12 år det året.

Nils och Maja Stina hade nyligen gift sig och strax innan jul, den 19 december 1836, föds deras första barn, sonen Carl Erik Wilhelm. Den den lilla är inte frisk, utan dör av torsk redan den 6 januari 1837. Torsk är en svampinfektion som är vanlig hos barn, ofta i munnen. Den kan behandlas med antibiotika. Hos ett barn med redan dåligt allmäntillstånd kan denna infektionen ge upphov allvarligare och djupare infektioner exempelvis hjärnhinneinflammation eller lunginflammation och ledde förr ofta till döden. Sommaren 1838 föds parets andra barn, en liten dotter som får namnet Anna Christina.

Av husförhören kan vi läsa ut att Frans Johan stannar hos familjen till dess, sedan flyttar han vidare för att arbeta som dräng. Han är då 15 år gammal. Sin första drängtjänst får han i granngården hos bonden Jonas Nilsson. Jonas är gift och har tre barn. 1840 blir det skandal när det uppdagas att Jonas har gjort pigan Anna Lotta Jonsdotter med barn. De båda döms i hovrätten för horsbrott 1844. Jonas döms till 28 dagars fängelse på vatten och bröd. Det är på den här tiden ett allvarligt straff, för vattenkvalitén är långt ifrån tjänlig och brödet oftast mögligt, så många dog av magsjukdomar under fängelsetiden. Jonas hustru tillåts skiljas från sin make och bor kvar i Måsebo, medan han flyttar till Fastebo. Men det ser ändå ut som han både äger och brukar gården. Tillsammans med honom bor där också pigan Anna Lena och de får ytterligare tre barn, men inte vid något av de fyra barnen finns fadern angiven.

Den 9 februari 1842 drunknar en av bönderna från Måsebo. Sven Peter Larsson brukar en av gårdarna tillsammans med sin hustru Anna Helena. Deras liv har inte heller varit helt enkelt. Inget av deras två, små barn har fått överleva födseln. Sven Peter har varit på en resa till Mogata och ska hem igen. Han kör ut på isen på Strolången, men isen brister och ekipaget försvinner ner i sjön. Änkan Anna Helena flyttar hem till sin far och mor som också bor i byn. Men frågan är hur livet är där? Fadern har pliktat för fylleri vid flertalet gånger. 1840 är det tredje gången.

Frans Johan hinner också med en drängtjänst hos Jonas Svensson i byn, 1842-43. Många pigor och drängar bytte tjänst under sista veckan i oktober. Den har kommit att kallas slankveckan, eftersom det då inte fanns så stora möjligheter att skaffa mat. Dräng- och pigtjänsten innebar oftast mat, kläder och husrum, men troligen inte någon annan lön.

Efter det arbetar Frans Johan ett år hos Jöns Svensson i Byngesbo, sedan ett år hos Paul Svensson i Tostebo, för att sedan flytta vidare till Skönberga 1845.

1846 kommer Frans Johan till Tryserum för att arbeta som dräng på torpet Västanbäck under Stjärneberg. 1847 flyttar han till torpet Solliden där Carl Petter Andersson brukar gården. På torpet finns också Carl Petters syster pigan Anna Maja och deras föräldrar, Anders Persson och Anna Carlsdotter. 1848-1849 flyttar Frans Johan iväg för att arbeta som dräng på Stjärnö under Fågelvik, men redan året efter är han tillbaka på torpet Solliden.

Om det är menat, eller inte, förtäljer inte historien, men Anna Maja blir gravid och Frans Johan är fadern. I all hast gifter de sig sommaren 1852 (28 augusti) och sonen Carl August föds den 9 november samma år. Familjen finns då i Talltorpet i Kattedal där Frans Johan arbetar som dräng. Under tiden här föds också dottern Anna Charlotta den 5 maj 1855.

1856 dör Anna Marias föräldrar med bara fyra dagars mellanrum. Anders dör av frossa den 27 mars, 75 år gammal, och hustrun Anna dör fyra dagar senare av lungsot, 67 år gammal.

År 1857 flyttar Frans Johan med sin familj till torpet Brinken där han får nästa drängtjänst. Här föds sonen Johan Anton den 25 mars 1858. I oktober 1858 flyttar familjen för att bli statare under det stora godset Fågelvik. Finns det statarlängor här där de får husrum? Och hur bor familjerna i så fall där, tillsammans flera stycken? Frågan är intressant för fortsättningen.

Den 19 juni 1859 dör nämligen Frans Johan av rosfeber, en bakteriesjukdom ofta med blodförgiftning som följd, bara 36 år gammal. Men som om inte vore nog, dör även hans hustru Anna Maja, barnens mor, av bröstinflammation, 38 år gammal. I dödsnotisen efter Frans Johan står noterat ”i djupaste fattigdom efterlämnande Anna Maja Andersdotter, som med honom har tre små barn och är havande med det fjärde”. Det fjärde barnet hinner aldrig födas, utan kvar blir bara de tre små barnen August som är sju år, Charlotta som är fyra år och Anton som är 1,5 år och som nu är föräldralösa. Men barnen bor kvar på Fågelvik. Är det så att de växer upp hos någon annan av familjerna i statarlängan, eller vem tar hand om dem? Den 24 februari 1863 dör minstingen Anton av mässling. Han hinner inte fylla fem.

Under de här åren är det baron Carl Raab som äger Fågelvik. Han är också ägare till Helgerum och Åkerholm. Han är sedan 1842 gift med Marie-Louise Key, som var faster till den berömda Ellen Key. Carl har beskrivits som en älskvärd person och en gentleman. Även Marie-Louise kunde konsten att behaga alla och samtidigt vara sig själv. De är socialt mycket aktiva och umgås bland andra med folket på Kasimirsborg och Ellen Keys föräldrar. Musikkvällarna vid Helgerum lär ha varit alldeles underbara. Lika underbart är nog inte livet för arbetarna på gården, även om Carl Raab i unga år är populär för sin flit och den liberala syn som förekommer på 1840-talet. Han debatterar för att statarsystemet sa upphöra och ersättas av ett torparsystem. Torpen har nämligen i stor utsträckning sugits upp av de stora godsen och torparna har blivit statare. Carl Raab är nära folket och påpekar att en statarfamilj med fem barn omöjligt kan leva på en lön om 175 riksdaler om året. År 1855 köper Carl Raab Åkerholm av löjtnant Fredrik Rosenqvist. År 1857 köper han Fågelvik av A M Koskull.

Baronen arbetar hårt på sina gods och övervakar strängt allt som sker. Med åren kommer han allt längre från de liberala idéerna och blir en sträv husbonde där husaga förekommer. Han för noga bok över alla räkenskaper. Han är politiskt aktiv och deltar i fler än 30 riksdagar. Det berättas att när han kommer till Åkerholm ska alla stå på trappan och välkomna honom.

På Åkerholm finns hans brorson vildhjärnan Carl Axel Adolf Raab. Brorsonen blir tidigt föräldralös och när han blir myndig erhåller han ett arv på 700.000:-, vilket är en ohygglig summa pengar. Dessa lyckas han dock ganska snabbt göra av med, en Parisresa i tre månader, lyxhotell i Stockholm i två veckor, skandalomsusade fester så var den saken avklarad. Han lyckas dessutom sätta eld på Strömstad med ett fyrverkeri. Så småningom blir Carl Raab hans förmyndare, men då är det inte mycket kvar av förmögenheten. Brorsonen får bo på Åkerholm, där han får mat och husrum samt 500:- om året till kläder.

Baron Carl Raab börjar sina dagar 04.00 med intensiv vattenbehandling och genomgående kroppsgymnastik. Kl. 06.00 tar ha emot rättarna som får redogöra för hur det står till på godsen. Han låter långa promenader då och då runt sina ägor, kallade ”den stora världsomseglingen”, för att göra paus i kontorsarbetet.

När han dör hösten 1902 har han hunnit fira diamantbröllop med sin fru och bli 86 år gammal. Det berättas att när elden falnar, i spisen på hans gods, och bara lite glöd fortfarande glittrar visar sig en bild av Carl Raab. Han fortsätter alltså att övervaka!

1872 börjar den 20-åriga August att arbeta som dräng på Fågelvik, men redan året därpå flyttar han till Gryt.

1874 är det den 19-åriga Charlottas tur att påbörja sin pigtjänst på Fågelvik. Två år senare flyttar hon vidare till Tingstad för att arbeta som piga hos fabrikör Isaac Asklöf. Charlotta kommer sedan att byta tjänst varje år runt den 25 oktober. Hennes sista placering blir på Norsholms Kanalstation innan hon dör den 22 april 1879, ogift, bara 24 år gammal. Det står noterat att hon dör i Gryt, så kanske är hon på besök hos brodern.

August är nu den enda kvar av hans familj! Han kommer också att arbeta som dräng resten av sitt liv. Han kommer först till Stora Syltvik i Gryt 1873, sedan flyttar han till Norrköping en period för att sedan komma tillbaka till Gryt. Den 16 april 1876 gifter han sig med Emma Carolina Persdotter. Hon är piga i Kyrkojorden och han är dräng i Karlskog i Gryt.

Efter giftermålet bor de båda i Karlskog. Dottern Ida Helmina föds den 2 juli samma år, men hon dör två månader senare av slag. På hösten flyttar August och Emma vidare till Stora Dahl och här föds sonen Karl Ernfrid (1878-01-05). 1879 flyttar den lilla familjen vidare till Stora Syltvik. Här föds dottern Helga Josefina (1880-03-19).

Så flyttar familjen till Tryserum en period och August är statardräng hos friherre Fleetwood i Snällebo, innan de kommer tillbaka till Gryt igen.

Dottern Anna Karolina Ingeborg föds 15 januari 1885 i Korphagen.

Sonen Per August (1886-12-15), sonen Gustaf Herman (1888-09-01), dottern Emma Amalia (1892-05-06) och sonen Ture Valdermar (1896-09-06) föds alla i byn Åsvedal.

Gustav Herman och hans nyblivna hustru Viola, 25 oktober 1915, Snäckenäs

Tio år senare, och tio år av flyttande, föds den yngste sonen Gustav Helge den 8 april 1906. Då är det 30 år sedan äldsta dottern, som inte överlevde, föddes.

Emma dör den 23 april 1934. Året därpå flyttar August till dottern Emma Amalia i Kvisterum. Här bor han i tre år innan han slutligen somnar in den 6 juli 1938.

Ett otroligt gripande livsöde är till ända!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.