Åkerholms säteri – Fredrik Rosenqvist

Under hösten har ett av mina favoritprogram sänds ”Vem tror du att du är?”. Den här gången får vi bland annat följa Linnea Henriksson i hennes jakt på sitt ursprung. I ett av programmen sitter hon i riddarhuset och dricker underjäst öl till minne av sin förfader Fredrik Rosenqvist.

Denne Fredrik Rosenqvist har också varit ägare till det säteri, på vars ägor min morfar en gång för länge sedan tiggde till sig att få bygga en sommarstuga. En sommarstuga som jag bott i varje sommar i hela mitt liv.

Denne Fredrik Rosenqvist är den svenske löjtnanten som får nog av det militära och slår sig in på en helt annan bana.

Den 13 juni 1823 ankommer ett fartyg till Stockholm med kronprins Oscars nya gemål prinsessan Josefina. Hon kommer från Bayern och är sondotter till Napoleons hustru Josephine. Prinsessan Josefina är bara 16 år och hon lär vara mycket vacker att se på och ett under av grace i gång och rörelser. Hon har fått löfte om att behålla sin katolska tro och kungen har tagit bort en hel del ceremonier runt bröllopet som annars varit tradition, som fackeldans, publik spisning och sängledning. Kungen är mycket förtjust i denna prinsessa som plundrar hans fickor på karameller. Det är också med denna prinsessa som många av de vackra kungliga smyckena landar i Sverige, ett arv från Napoleons Josephine, bland annat det magnifika kamédiademet.

Vad är det då denne Fredrik Rosenqvist bestämmer sig för att göra? Jo, denna bayerska prinsessa är inte speciellt förtjust i det öl som serveras i hennes nya hemland. Hon är van vid det bayerska ölet som är underjäst. Fredrik Rosenqvist grundar 1843 det Tyska bryggeriet och introducerar det underjästa, bayerska ölet för svenskarna. Till sin hjälp har han bryggmästare Franz Adam Bechmann, som han hämtat från Bayern. Ölet vinner snabbt popularitet, mycket tack vare prinsessan, men också tack vare god reklamteknik. Han förstod att annonsera och såg till att ölet utskänktes på nya platser, som rörliga försäljare och hos detaljhandlarna i nyheten hel- eller halvbutelj. Tyska bryggeriet var först med att marknadsföra sig med flygblad och varumärka sina produkter med korkstämplar. Prinsessan Josefina ansåg naturligtvis att detta öl var mer hälsosamt, men så gjorde även Medicinalstyrelsen, smaka på den!

År 1836 köper Fredrik Rosenqvist Åkerholms säteri. Han äger säteriet i 20 år. Under hans tid på godset görs stora renoveringar av dörrar och fönster. De förut vackra smårutiga fönstren blir nu storrutiga istället. Och huset får nya kakelugnar. Han river också ner den mur som tidigare har omgärdat huset. På den här tiden finns naturligtvis också ett bryggeri på godset. Det berättas att det finns en hemlig gång från det stora huset till Alhagen, så att husets boende kan komma och gå som de önskar och det kanske behövs.

År 1833 gifter sig Fredrik med sin syssling Charlotta Juliana Sofia Rosenqvist. Hennes föräldrar är Carl Fredrik Rosenqvist och Charlotta Jakobina Key. Charlotta Jakobina är en avlägsen släkting till den berömda Ellen Key (Charlotta Jakobina är hennes farfars syssling)

Fredrik och hans hustru får fyra barn tillsammans sonen Fritz och döttrarna Hilda, Julia och Sofia. Dessa döttrar lär vara berömda bland alla flickor i Västervik. Om systrarna Rosenqvist går på bal, är det ingen idé för någon annan att gå dit, de lär nämligen vara sagolikt vackra. Kanske behöver de ta lönngången då och då för att undkomma avundsjuka flickor eller enträgna friare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.