Vadstenabullret

Sitter och tittar ut över Vadstena slott och tänker på alla fantastiska konstigheter som hänt här genom åren. De flesta av alla dessa händelser står ändå Vasaätten för. Den här händelsen är kopplad till Gustav Vasas dotter partyprinsessan Cecilia.

Året är 1559 och hertig Magnus storasyster Katarina har efter mycket om och men gift sig med greve Edzard av Ostfriesland den 1 oktober.

Först skulle de ha gift sig den 9 juli men bröllopsföljet blev kvar och rumlade runt och festade hos arvkungen Erik XIV i Kalmar och bröllopet fick skjutas upp. Sedan fick det skjutas upp ytterligare en gång på grund av månförmörkelse, men den förste oktober hade det alltså gått av stapeln.

På vägen hem till Ostfriesland stannade brudföljet hos hertig Magnus i Vadstena.

Under bröllopets gång hade hertig Magnus undersköna, festglada syster Cecilia och greve Edzards lillebror Johan börjat fatta tycke för varandra. De vet, att deras kärlek är förbjuden, eftersom deras äldre syskon har gift sig, men hindrar dem inte från att stämma träff under festligheterna.

Först smiter Cecilia ut till sitt rum och efter en stund kommer Johan efter. Cecilia har firat ner en repstege så att Johan ska kunna klättra in.

Nu bär det sig inte bättre än att en knekt går förbi lagom för att se ett par fötter ramla in i Cecilias rum. Han blir alldeles vettskrämd och tror att nu har danskarna kommit för att strida. Han varnar Erik XIV som samlar ihop sina män och stormar Cecilias rum.

Där inne hittar de inga danskar utan Cecilia och Johan som sitter och kuckelurar. Erik blir fullständigt vansinnig och kastar Johan i fängelsehålan. Där får han sitta i nio månader för att se att inte något har hänt med Cecilia.

Cecilia skickas i ilfart till Stockholm där hon mottas av sin far kung Gustav Vasa. Han är så arg att han tar ett ordenligt tag i hennes hår och ropar ut över Stockholm gator.

-Jag ska tukta mina barn, som jag har tuktat det svenska folket!

Efter nio månader kunde Erik XIV konstatera att ingenting hade hänt Cecilia och börjar nästan skämmas lite eftersom alla nu pratar om den förskräckliga Cecilia och hennes påhitt.

Han låter prägla ett mynt med Cecilia på ena sidan och den kyska Susanna i badet på andra sidan. Nu är det bara så att folk vet inte vem den kyska Susanna är utan de ser bara Cecilia på ena sidan av myntet och när de vänder på det hittar det en naken kvinna vid ett badkar. Ja, stackars Cecilia fick nog många konstiga blickar efter sig. 

Prinsessan Cecilia var Sveriges första skandalprinsessa, men hon skulle även visa sig vara mycket driftig. Cecilia var slösaktig och praktälskande och hade Vasaättens häftiga humör, men hon var mycket mer än så. Hon var i själva verket ett tidigt exempel på en självständig och stark kvinna som gick sin egen väg. Hon hade säkert blivit en driftig och framgångsrik regent om hon fått ett eget rike att styra över.

Cecilia föddes på Stockholms slott den 6 november 1540 och fick den bästa tänkbara utbildningen. Hon lärde sig läsa och skriva, vilket inte var självklart för kvinnor på den tiden. Hon undervisades i matematik och lärde sig tala flera språk; tyska, latin, franska och som vuxen även engelska. Hon kunde sjunga samt spela luta och klaver.

Sommaren 1564, Cecilia var 23 år, blev det äntligen bröllop med markgreven Kristoffer av Baden-Rademachern. På vägen till sitt nya hem, reste Cecilia och maken till England för att få drottning Elisabeth I att gifta sig med Cecilias bror Erik XIV. De trivdes vid det engelska hovet. Här föddes deras förste son. De levde ett storslaget liv. Lite för storslaget! Efter ett år fick de hastigt lämna landet och en hel hög med obetalda räkningar. Det mesta av Cecilias bagage och smycken beslagtogs.

Väl hemkomna till nya hemmet föddes andra sonen. Han var både lam och halvblind. Det skyllde Cecilia på sina engelska ovänner och deras bråk.

När Cecilias bror Johan istället blivit kung flyttade de tillbaka till Sverige. Cecilia kom att styra över Arboga och bosatte sig i Arboga kungsgård. Hon fick också två örlogsfartyg. Dessa satte hon genast in som kapare, sjörövare, på Östersjön. De gav sig på i huvudsak engelska skepp, som hämnd för tiden vid engelska hovet. De var mycket framgångsrika och skapade en förmögenhet åt henne.

35 år gammal blev hon änka med fem söner. Hon skulle senare bli mor till en liten dotter, även hon föddes under skandalomsusade omständigheter. Hennes söner gav henne bara bekymmer och de dog långt före henne. I slutet av sitt liv fick hon ändå leva som prinsessa i ett regerande furstehus hos sin sonson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.