Experiment med Bamse och hans vänner – Kapten Buster och sjörövarna

Under en period nu har vi bedrivit digital verksamhet på alla Norrköpings öppna förskolor. Vi har haft en experimentserie, mest på skoj, där barnen har fått följa med Bamse och hans vänner på äventyr.

I det första äventyret är det Kapten Buster och sjörövarna som ställer till det för sig.

Kapten Buster och hans sjörövargäng har varit ute och tjuvat en massa saker. De gömmer alla dyrbarheter (guld, silver, diamanter, mynt och kinesiskt porslin) på havets botten och märker ut platsen på en karta. Sedan seglar dom hemåt. Då får de plötsligt se Bamse och hans gäng komma med sin båt Viktoria. Sjörövarna blir rädda och slänger alla saker, som inte var så dyrbara, överbord.

Undrar om det är en bra idé?

Vad får Bamse egentligen se när han kommer fram till sjörövarnas båt? Har sakerna försvunnit? Blir han misstänksam, tror du?

Sakerna som sjörövarna kastar överbord är; en plastfigur, en sten (vacker, men inte värdefull), vackert tyg, smycken i oäkta metall, oäkta pärlor, en karta och en träfigur.

(Här kollar vi vilka saker som flyter och sjunker. Barnen upptäcker att många saker flyter. Bamse kommer att se många av sakerna flyta runt båten. Han blir såklart misstänksam.)

Men sjörövarna smiter iväg innan Bamse hinner fånga dom. Några dagar senare åker de tillbaka till platsen där de sänkt ner sin dyrbara skatt. Kapten Buster har med sig en jättestor magnet för att ta upp sakerna med. Hur går det egentligen? Sakerna som han sänkt ner i havet är; ett diamantarmband, en silversked, en guldring, kinesiskt porslin, några järnmynt och några ädelstenar. Vad får han upp med magneten?

Varför är det så?

(Det är bara tre metaller som är magnetiska; järn, nickel och kobolt. Om det ska gå att få upp sakerna med magneten måste de innehålla någon av dessa metaller.)

Nja, det gick ju så där! Å, Bamse kommer i fatt sjörövarna och sätter dom i fängelse. Skatten den blir kvar på botten till vidare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.