Det sitter i väggarna – bergsmansgården Viggesätter – Nils Svensson

Har ni hört talas om TV-programmet ”Det sitter i väggarna”. Det är ett av mina favoritprogram. Historikern Christopher O’Regan, numera Rickard Thunér, besöker människor med gamla hem och berättar husets historia för dem, tillsammans med Erika Åberg som är byggnadsantikvarie. Superspännande! Jag blir ju såklart nyfiken på vårt hus historia, ett gammalt hus från 1700-talet. Här kommer en första berättelse om en av husets viktiga händelser.

I vår by har det bott bergsmän åtminstone från 1500-talet och de flesta är släkt på min mans sida. Hur länge Vångas bergsmän haft sina privilegier är okänt men någon gång under mitten av medeltiden. Privilegierna drogs in 1830.

Bergsmännen var rädda om sina gruvor, hyttor och privilegier. Det gjorde, att det var viktigt att söner och döttrar giftes bort med rätt personer, så gruvorna inte försvann från bergsmansfamiljerna.

Den 26 januari 1809 föds Nils Svensson, i vårt hus,  i Viggesätter, Vånga. Han är andra barnet till bergsmannen Sven Nilsson (f. 1771-08-29, Stora Berga, Vånga) och hans hustru Maria ”Maja” Persdotter (f. 1781). Maja är också född i Viggesätter och dotter till bergsmannen Per Hansson och hans hustru Carin Hindriksdotter. Båda hennes föräldrar kommer från familjer som är födda och uppvuxna i Viggesätter.

Sven och Maja hade gift sig 1805 och deras första barn, dottern Maria ”Maja”, föddes den 26 april 1807. Hon dör bara fem år gammal, den 16 juni 1812 av bröstfeber (lunginflammation). Maja överlever dock sin mamma, som dog ett år tidigare, den 11 juni 1811, av feber, bara 30 år gammal.

En änkling med barn är sällan ensam någon längre stund, utan gifter om sig relativt snabbt. Detsamma gäller för Sven, som den 12 februari 1812 gifter om sig med bergsmansdottern Anna Olofsdotter från Östra Torp. Anna härstammar från den gamla bergsmanssläkt som utgår från Olof Persson i Sunkerstad. Nu hör ju till saken att de flesta släkter i Vånga utgår från just denne Olof Persson i Sunkerstad. Han måste nog sägas vara Vångas stamfader, tänker jag.

Annas pappa Olof Jönsson var född i Rådsla i Stjärnorp och härstammade alltså från den gammal bergsmanssläkten med Olof Persson i Sunkerstad som anfader. Rådsla tillhör även det bergslagen, men inte Vånga utan Hällestad bergslag. Du kan läsa mer om Rådsla HÄR!

Den 19 juni 1814 får Nils en lillasyster, även hon med namnet Maja. Det är vanligt att barn namnges efter sina föräldrar och även efter äldre syskon som dött.

Nils morfar, Hans Jonsson, är bror till Mathias morfars farmors morfars morfar Anders Jonsson och Nils mormors far Henrik Andersson är bror till Mathias morfars farmors morfars farmor Sara Andersdotter. Lite rörigt, men vänta bara på resten!

År 1824 är det dags för storskifte i Viggesätter by. Vid skiftena ses all mark över och gärden, hagar, ängar och skogsmark delas upp på nya sätt, oftast för att komma mer i anslutning till varandra. Som det ser ut var det fyra delägare i byn detta år och så Sven Wålander i Ödesröja som äger mark. De fyra som äger mark med hus i byn är bergsmannen Olof Johansson som är gift med Maja Andersdotter. Majas pappa Anders Bengtsson och mamma Maria Andersdotter är bägge födda i Viggesätter. Näste man i Viggesätter är bergsmannen Lars Persson. Han är gift med Margareta Andersdotter, vars föräldrar är Anders Henriksson och Maria Hansdotter, bägge från Viggesätter. Tredje person är bergsmannen Sven Nilsson, som du redan har träffat. Han var ju gift med nu avlidna Maja Persdotter, dotter till Per Hansson och Carin Henriksdotter, bägge från Viggesätter. Den fjärde personen som äger en del av byn är Anders Persson. Han är son till Pehr Jonsson och Cherstin Bengtsdotter. Cherstin är född i Viggesätter. Att nu försöka reda upp släktförhållandena mellan dessa bybor är alldeles för rörigt, så vi nöjer oss med att konstatera att de tre förstnämndas fruar och Anders är kusiner eller sysslingar med varandra. Det är ett under att de har lyckas gifta ihop sig utan att det blir inavel.

I en gammal skrift som jag fann, Commissions  Förrättningen uti Vånga, från 1816, finns Sven Nilsson omnämnd. Han ingick i Bobergs hyttlag med en rad andra bergsmän. Hyttfogde var Anders Nilsson i Balderum (f 1777 i Balderum, gm Catharina Strömbeck)​

De andra nämnda bergsmännen var:​

Jon Olofsson (Tolskepp), f 1759 i Tolskepp, gm Kerstin Persdotter, f 1757 Balderum​

Lars Hansson (Sätra), f 1778 i Sätra, gm Maja Nilsdotter, 1789 i Boberg​

Olof Olofsson (Stensätter), f 1780, son till Olof Svensson (1750, Fivelstad)​

Anders Svensson (Balderum), f 1765 i Balderum, gm Anna Olofsdotter, f 1769 ibid​

Johannes Persson (Kilinge), f 1750 i Boberg

Nils Israelsson (Sunkerstad), f 1779, gm Anna Andersdotter  f 1777 Gettorp​

Nils Månsson (Trälsätter), f 1787 Trälsätter, son till bm Måns Andersson och Catharina Andersd​

Per Andersson (Skatteberga), f 1777, son till bm Anders Persson (1748) och Kerstin Paulsdotter​

Hans Nilsson (Berga), f 1797, son till bm Nils Olofsson (1762) och Anna Håkansdotter.​

Sven Olofsson (Tolskepp), f 1762 Tolskepp, gm Anna Persdotter, f 1760 Balderum​

Sven Olofsson (Olskeppetorp), f 1783 i Olskeppetorp, gm Maria Hansd. , f 1790 Trälsätter​

Per Larsson (Stensätter), f 1780 i W Torp, hustru Ingeborg Anderdotter f 1789 Tolskepp​

Nils Larsson (Tolskepp), f 1774 i Tolskepp, gm Brita Månsdotter, f 1782 Trälsätter​

Per Olofsson (Tolskepp), f 1772 i Hamnehall?, gm Anna Nilsdotter, f 1772 Tolskepp​

Sven Nilsson (Viggesätter)​

Anders Månsson (Kilinge), f 1785 Boberg eller Trälsätter​

Olof Andersson (Gettorp), f 1795 Gettorp, son till Anders Olofsson (1761, Kolstad)

Av Bobergs hytta finns inget kvar idag, förutom namnet på platsen som kallas Slagget.

Den 29 mars 1830 dör Sven av lungsot, 58 år gammal, och bara sju dagar senare, den 5:e april dör Anna av feber, 52 år gammal. Nils blir då, som äldste son, ägare till huset i Viggesätter, men han kommer inte att bo att bo här särskilt mycket. Nils växter troligen upp i tron, att han en dag, som äldste son, skulle föra bergsmansämbetet vidare.

Men 1830 drogs bergslagsprivilegierna för Vånga bergslag in och Nils kan nog på många sätt symbolisera den svåra tid som kommer för bergsmännen. Han har nog helt enkelt inte råd, att bo kvar i huset.

BERGSMANNEN (E G Geijer)

första och sista versen

Genom klyft till schakt
jag går malmen till möte;
den urgamla prakt
i bergens sköte,
den lockar med makt
åt djupet mitt sinne.
Jag vill bädda mig där;
jag vill se vad där är;
jag vill bo där inne.

Lik fader jag sitter i bergets band:
metallerna ger jag i ljuset.
Från mig kommer järnet i kämpens hand
och guldet i konungahuset.
Då mänskorna bloda jorden full
för penningar, stjärnor och kronor och gull,
ler jag i min moders salar.

Nils flyttar iväg för att arbeta som dräng. Huset hyr han ut och marken får hyresgästen arrendera.

Den 25 december 1831 gifter han sig i Vånga kyrka med pigan i Viggesätter Maja Olsdotter. Hon är dotter till Olof Nilsson och hans hustru Marita Larsdotter i Göstad Ängen.

Nils och Maja flyttar till Nääs Mellangård i Kullerstad. Du kan läsa mer om Nääs HÄR! Den 20 december 1832 föds dottern Maja Stina Nilsdotter. Nu kan man ju tänka att allt ska lösa sig för Nils. Men lyckan blir kortvarig! Maja Stina blir bara 27 dagar gammal. Hon dör av slag den 16 januari 1833. Slag kan vara en benämning på en mängd olika sjukdomar, men symboliseras oftast av en inre blödning. En månad senare, den 23 februari, dör också Maja, i sviterna efter förlossningen, bara 21 år gammal.

Nils flyttar till Östra Eneby och Mässingsbruksgården Ingelstad. Han kommer sedan tillbaka till Vånga och arbetar som dräng på olika gårdar. Han står fortfarande som ägare till Viggesätter 1:4, men han bor inte där.

Lillasystern Maja flyttar 1832 till Ruda och gifter sig 1835 med Rudasonen Hans Olsson. De döper sina barn till Nils, Anna Maja och Sven.

1839 verkar det som Nils säljer Viggesätter till Sven Svensson från Risinge och det är också då som gården går ur släktens ägo, för den här gången.

Nils fortsätter sedan att flytta runt och arbeta på olika gårdar runt om i Vånga. År 1848 finns han hos systern i Ruda. Han gifter aldrig om sig eller skaffar fler barn. Den 24 februari 1852 dör han av bröstplågor efter att ha varit sjuk i tre veckor. Han blir bara 43 år gammal.

År 1842 var det dags för laga skifte i Viggesätters by.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.