Bilkyrkogården i Båstnäs

Efter andra världskriget startade två bröder, Tore och Rune, Ivanssons Bil- och Motorverkstad. Bilar demolerades och såldes vidare. Kunderna kom från början framförallt från Norge, som var ett fattigt land efter kriget. Bildelar var nästan omöjligt att få ta på och det fanns därför många skrotupplag längs den svenska gränsen. Det var också väldigt dyrt att köpa en ny bil, varför bilar kunde monteras isär och fraktas över gränsen, del för del. För en hel bil fick inte passera.

De allra flesta bilverkstäder och skrotupplag är borta idag, men Ivanssons bilskrot finns kvar. Bröderna Ivansson bodde på gården och samlade bilar under många årtionden. De fortsatte att sälja övergivna amerikanska bilar och bildelar fram till 1970-talet. De lyckades få ihop en ansenlig mängd bilar. Någon har uppskattat att det finns omkring 1000 bilar på platsen. De flesta kommer från 40-, 50- och 60-talet. Men nu börjar naturen ta över, stark och mäktig.

Besöket på det gamla skrotupplaget är en nostalgitripp för motorintresserade, men samtidigt en annorlunda naturupplevelse. Väl värd ett besök.

Båstnäs bilkyrkogård ligger i Töcksfors, i Årjängs kommun, i Värmland. Googla så hittar du en vägbeskrivning och det behövs, för skoten ligger vid vägs ände, bokstavligen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.