Trollstenen utanför Tranås

Strax utanför Tranås finns en alldeles magisk plats, skogen runt Trollstenen. Här har trollen roat sig med att kasta ut stenar till höger och vänster. Men den mäktigaste stenen av dem alla ligger uppe på tre mindre stenar. Trollstenen! Det sägs att det är ett troll som har placerat stenen uppepå de mindre stenarna.

Men trollen bor inte här… nä, det här bara deras lekplats. Men vilken lekplats sen. Den är full av stora stenar, trånga passager och fantastisk natur.

Trollen bor på andra sidan Sommen vid Dörraberget. Ingången sägs vara mitt på berget, nära vattnet, där klippan är alldeles svart. Trollen i Dörraberget är alltid hungriga! Eller ja, alla troll är alltid hungriga. Det är inget specifikt för just Dörrabergets troll. Men det finns en lite lustig historia kring just dessa hungriga troll.

Kommer ni ihåg att troll älskar att vara kring människor, speciellt när de har fester. Att det gillar just fester beror på att det just då serveras ovanligt mycket mat. Härligt, tycker trollen! Men troll kan ju inte bara vandra in på människornas fester. Det skulle ju utbryta fullständig kalabalik då. Nä, även om troll inte alltid är så smarta så förstår de det.

På gården Sommenäs som ligger precis vid Sommen fanns för länge sedan en stor vällingklocka. Det var vanligt att det fanns sådana på gårdarna och det ringdes i den nä det var dags för mat. Då visste gårdens folk att det var dags att dra sig hemåt från arbetet i skogen eller på åkrarna. Men det var inte bara gårdens folk som visste att det var dags för mat. Trollen hörde också klockan och då blev det minsann fart på dem. Alla letade de efter sina mössor. ”Varför då?”, tänker du. Jo, det är nämligen så att när trollen sätter på sig sina mössor blir de osynliga. Och det är SÅ de kan smyga in på människornas fester, eller middagar, utan att bli sedda.

Titta, här har trollfar haft så bråttom att lite av hans skägg har fastnat i trädet. Om du besöker Trollstenen ska du hålla utkik, för lite varstans sitter det trollskägg på träden. Om jag får gissa, tror jag, att trollen har varit här och lekt när de hört vällingklockan och fått bråttom iväg. Men det är vad jag tror!

På flera ställen kan du se hur trollen har roat sig med att bygga med stenar! Nu ville det sig inte bättre än att en bondgubbe en dag fick se vad trollen hade för sig. Han fick tag i en av trollens osynlighetsmössor och kunde följa efter dem. Nu kunde han berätta för folket i Sommenäs var all deras mat tagit vägen. Gårdsfolket bestämde sig för att aldrig mer använda vällingklockan och trollen i Dörraberget fick nu svåra tider. Kanske hittade de en ny gård att knycka mat från.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.