Höversby grotta

I Höversby i Örtomta socken ligger Höversby grotta. Det går alldeles utmärkt att parkera vid vägkanten vid skylten som pekar ut vägen mot grottan.

Naturen runt grottan är alldeles sagolik med stora klippblock och bergsformationer.

Själva grottöppningen liggen en bit in i skogen och ser mer ut som ett hål i marken.

När du har klättrat ner i det första grottrummet möts du av stenbumligar i alla riktningar.

Håller du till vänster nere på botten kan du ta dig vidare genom att krypa under ett stenblock.

Men, du ska alltid vara försiktig när du klättrar djupare in i berget. Just denna grotta sägs vara boning åt dvärgar. När mörkret lägger sig över skogen kan man skymta eldskenet från dvärgarnas härd. Dvärgar har funnit sedan urminnes tider och de kan också bli oändligt gamla.

De är kortare än människor, av segt virke, envisa som sjutton och de gillar inte dagens ljus. Dvärgarna tar hand om det hemlighetsfulla och de stilla naturkrafterna som finns i jordens inre.

Dvärgarna är ständigt på jakt efter ädla metaller som guld och silver. De är så skickliga hantverkare att inget väsen är bättre än de på att smida metaller eller snida i trä. Människor har i alla tider bett dvärgarna om hjälp för att få de skarpaste yxorna, vassaste knivarna och vackraste svärden. Men att få ett vapen smitt av dvärgar är inte bara frid och fröjd. Ofta kommer dessa vapen med någon form av förbannelse.

Dvärgarna trivs bäst nere i sina grottor, djupt inne i urberget. Där skapar de gnistrade, otroliga bergsalar. De låter eldsken spela i guldådrorna i berget och glimmande reflekteras ner i grottsjöarnas stilla ytor. I sina stora salar samlar de sina mäktiga rikedomar.

Lika mycket som de älskar det djupa berget, lika illa tycker de om solen och dagsljuset. Om de någon gång måste bege sig utanför grottan, tar de på sig magiska hattar eller mantlar och blir osynliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.