Högby hembygdsgård

Idag ska jag ta er med till ”mormors stuga” i Högby i Östergötland. Ja, egentligen är det inte min mormors stuga, utan min mormors mormors stuga. Mormors mormor Klara Rosina flyttar hit med sin make Johan Albert Lind i november 1889. Idag är stugan en del av Högby hembygdsgård och går att besöka och titta in i.

Klara Rosinas historia består till stor del av fattigdom och ganska mycket elände, men kanske är ändå åren i stugan, torpet Lindstorp, riktig bra!

Klara Rosina Carlsson föds den 5 mars 1859 i Appuna socken. Hennes mamma är pigan Anna Lotta Jonsdotter, som står skriven ”på socknen”. Hon har alltså inte någon anställning detta år, utan lever på församlingens förbarmande.  Fadern uppges vara okänd och barnet oäkta. Senare under våren döms Anna Lotta för enkelt hor, eftersom att hon inte är gift innebär det att hon varit tillsammans med en gift man (dubbelt hor, då är båda gifta och bestraffades med döden). Kanske är det en man från fattigstugan eller en tidigare husbonde, kanske är det Klara Rosinas pappa.

I mars år 1863 gifter sig Anna Lotta med statardrängen Carl Fredrik Jonsson. Troligen är det efter honom som Klara Rosina får efternamnet Carlsson. Möjligen är han också far till Klara Rosinas bror Carl Johan som föds 26 december 1862. Anna Lotta och Carl Fredrik får ytterligare sex barn, varav fyra når vuxen ålder.

Anna Lotta och Carl Fredrik byter anställning i princip varje år under friveckan eller slankveckan, som den också kallades. Den infaller oftast i oktober och då har pigor och drängar möjlighet att se sig om efter ett nytt jobb. Lyckas de inte få en ny anställning kallas de för ”försvarslösa”. Det finns noterat om familjen 1870. 1875 lämnar Klara Rosina familjen för att arbeta som piga på gården Östad i Harstad socken. Hon är då 16 år.

Innan vi tittar vidare på Klara Rosinas liv ska vi också titta lite på Anna Lottas första år i livet. Hennes mamma heter Sara Lisa Andersdotter och är gift med den drygt tjugo år äldre Jonas Carlsson. Familjen bor ”till hus” under Hillingstad i Rök socken. Sara Lisas föräldrar har bott här tidigare. I byn har också Maja Cajsa Larsdotter, hennes man Jonas Persson och deras lilla dotter Maja Stina bott, till alldeles nyligen.

Året är 1838. Anna Lotta är precis fyllda två år och hennes äldre bror är fyra och ett halvt. Lilla Maja Stina är lika gammal som Anna Lotta.

Det är då det fruktansvärda händer. Sara Lisa anklagas för att ha förgiftat lilla Maja Stina med arsenik. Det är så illa att hon dör den 11 mars. Visserligen står att Sara Lisa handskats oförsiktigt med arsenik och att detta leder till den lillas död. Men nu hopar sig ju frågorna såklart! Arsenik (eller mercurium eller makoria) användes som fluggift och kallades för flugmat. Kan lilla Maja Stina möjlighet ha fått i sig det? Maja Cajsa står som änka. Kan det vara så att hon inte längre har möjlighet att ta hand om sin lilla dotter? Arsenik används för att göra sig av med oönskade barn, dels för att fördriva foster men också för att ha ihjäl äldre barn.

Det var nog så att arsenik var något av ett universalmedel mot allehanda otyg – framförallt sjukdomar hos människor och djur. Åtminstone i Småland kallades det ”vitt” och fanns tydligen tillgängligt hos ganska många men framförallt hos kloka gummor och gubbar som botade både djur och människor.  Sjukdomar som behandlades med arsenik var hud och blodsjukdomar. Och trots att det är ett dödligt gift för människan redan i små mängder har det använts med hopp om att bota. Vid upprepat bruk samlas arseniken i kroppen tills mängden blir dödlig.

I husförhörslängden där lilla Maja Stina står finns noterat ”död af arsenik, som af ovarsamhet, och utan avsikt att skada blivit framlagt i ett fenster”. Då kan vi nog anta att det var fluggift ändå, som den lilla har fått i sig. Trots det blir straffet strängt.

Så här står det i den första husförhörslängden där händelsen omnämns; ”anklagad 1838 i mars för hysandet af arsenik, hvar igenom ett barn, Lillsjöänkan Maja Cajsa Larsdotter, genom misstag gjutit döden. Dom i häradsrätten härför till 28 dagar vatten och bröd, enligt skrift.”

Vid första anblicken kan straffet verka milt, men ”vatten och bröd”-straffet är i princip ett dödsstraff. För att överleva straffen krävs det att fången från början har en god fysik och det tillhör inte vanligheterna. Många är undernärda och sjukliga redan innan straffet. På den här tiden samlas fångarna i stora fånghålor där de sitter tätt tillsammans. Salarna är kalla, mörka och fuktiga. Sjukdomar härjar fritt. Brödransonen är bestämd och saltet i brödet räcker inte till att upprätthålla saltbalansen i kroppen, vilket leder till medicinska problem. Fången blir desorienterad, hallucinerar och får diarréer och kräkningar. Vatten får däremot drickas hur mycket som helst, vilket ytterligare dränerar kroppen på mineraler och salter. Vattnet är dessutom ofta smutsigt. Döden bli långsam och plågsam. Maxstraffet för män är 28 dagar och för kvinnor vanligtvis 14 dagar. Det är vad de beräknas, möjligen, klara av. De allra flesta överlevde inte.

Sara Lisa döms till 28 dagar, alltså det absoluta maxstraffet, och hon överlever. Möjligen ändras straffet och mildras, eller så är hon en krutgumma av rang. Troligen avtjänade hon sitt straff i slottets fängelsehålor i Linköping. Det nya cellfängelset är på väg att byggas, men är inte färdigt.

img_7864

Sara Lisa kommer tillbaka till sin familj i Hillingstads utjord. Om jag har förstått saken rätt är utjorden ett stycke mark som ligger en bit ifrån den gård som den tillhör. Det står antecknat att Sara Lisas familj är utfattige.

1840 föds ändå dottern Catharina och tio år senare dottern Clara Rosina (som bara blir sju år). Då är Sara Lisa 43 år och tänka sig att kroppen klarar dessa graviditeter efter vad den varit med om.

För hon avtjänade nog faktiskt sitt straff i alla fall. Så här står det i husförhörslängden ”undergäll 28 dagar fängelse vid vatten och bröd för ..hafvande af arsenik 1838”.

När lilla Klara Rosina föds 1859 namnges hon efter sin döda moster. Hennes morfar, Jonas, är död sedan två år medan mormor Sara Lisa fortfarande finns kvar i Hillingstads utjord. Hon gifter 1860 om sig med Anders Johan Cassel. På 1870-talet står de som fattighjon. Sara Lisa överraskar fortfarande och läser väl godkänt! Sara Lisa dör 2 april 1876, 69 år gammal.

Klara Rosina och Johan Albert Lind gifter sig i Appuna kyrka 22 oktober 1880. 1883 kommer de till Högby pastorsboställe. Där bor också Johan Alberts föräldrar och bror med familj. Kyrkoherde är Alexander Magnus Ahlqvist och hans hustru heter Amalia Charlotta Wallberg. Amalia Charlottas farfar Eric Gustaf Wallberg var kusin till min släkting Cathrine Sophie Hertzmans farfar Adam Hertzman. Se mer om Cathrine Sophie HÄR!

Klara Rosina och Johan Albert får sju barn. Carl (1882-11-09, Västra Skrukeby), Herman (1883-12-08, Högby), Anna (1886-06-29, Högby), tvillingarna Gunnar Fredrik och Gunhild Fredrika (1891-05-13, blir bara sju respektive tretton dagar gamla), Viktoria ”Tora” (1893, Högby) och så Edit (1895, Högby).

Johan Albert dör 1911. Klara Rosina bor kvar i stugan som blir ”mormors”. Hon lever ända fram till 14 januari 1942. Hon blir nästan 83 år.

IMG_9309

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.