Ticketroll

Under en fantastisk kurs för Vetgirot i Nävekvarn lärde vi känna de små Ticketrollen som bor i olika tickor i skogen. Ticketrollen hjälper eleverna att lära sig om skogen, framför allt om mossor, lavar, olika blad och svampar.

Ticketrollen är gjorda av kottar och de bor i tickor. En ticka är ju en slags svamp. Ticketrollen är nyfikna på alla slags svampar. De är också intresserade av kretsloppet i naturen med nedbrytare som gör löv och annat ”skogsavfall” till jord.

I sitt tickehus sover Ticketrollen gott på en bädd av mossa. Det är nästan omöjligt att lära sig se skillnad på olika sorters mossor, men de är otroligt vackra att titta på.

En mossa som kan vara bra att ha koll på, är den vi tar in till jul, vitmossan, för det är ingen mossa alls utan fönsterlav. Å, lavar ska vi vara rädda om. Skillnaden mellan mossor och lavar kan enkelt beskrivas att mossor är gröna, mjuka och sköna medan lavar är hårda, bruna, vita eller liknande. En lav har inga rötter och växer extremt långsamt.

Lavarna är spännande att studera. Om det finns mycket lavar så är luften tämligen fri från luftföroreningar.

Ticketrollen har hår av skägglav.

Till täcke har Ticketrollen ett löv, gärna ett spetslöv. Har ni sett dem? De där fina som finns på hösten när nedbrytande har ätit upp allt annat än lövskelettet. Ticketrollen är vänner med alla nedbrytare. De viktigaste är gråsuggor, maskar, tusenfotingar och myror.

Ett roligt sätt för eleverna att möta naturen och kretsloppet i skogen. Ticketrollen trivs allra bäst på hösten. Det är då deras vänner arbetar för fullt och skogen är så oändligt vacker med alla sina färger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.