Spöklik(t)…

Maria Elisabeth Stenbock, dotter till Fredrik Stenbock och gift med Axel Lillie d.y. bodde ibland på Löfstad slott i Kimstad i Östergötland och ibland i Stockholm.

Hon arbetade som överhovmästarinna hos drottning Ulrika Eleonora. Hon var drottningens närmaste vän och de delade allt. Maria Elisabeth var också kusin med Maria Stenbock på Ribbingsholm i Kullerstad Östergötland.

1693 var hon inblandad i en riktigt spännande spökhistoria.

Drottningen Ulrika Eleonora var svårt sjuk och dog på Karlbergs slott den 26 juli 1693. På den här tiden ställde man upp kistan med drottningens kropp i slottets rikssal i väntan på begravningen i Riddarholmskyrkan i Stockholm.

En natt i mitten av augusti 1693 kom drottningens bästa vän grevinnan Maria Elisabeth till Karlsberg från Stockholm en svart sorgvagn.

Befälhavare för vakten var kapten Johan Stormcrantz. Han gjorde en djup bugning för grevinnan som han kände väl, bjöd henne armen och hjälpte henne uppför trapporna.

Hon begav sig genast till rikssalen med sin lilla hund Camillo på armen. Kaptenen väntade utanför. Men så tyckte han att det tog så lång tid så han böjde sig fram för att kika genom nyckelhålet för att se efter vad grevinnan hade för sig.
Till sin stora förskräckelse fick han se den döda drottningen Ulrika Eleonora stå vid fönstret och prata med sin väninna.

Kaptenen blev livrädd och rusade nerför trapporna samtidigt som han ropade på vakten. Men vakten var lika uppskakad som kaptenen för grevinnans sorgvagn och hästar hade plötsligt försvunnit i tomma luften.

När kaptenen och vakten senare skrämt kikade in i rikssalen var där alldeles lugnt och fridfullt. Drottningen låg som förut, kall som is, i sin kista.
Och grevinnan då? Ja, hon låg dödligt sjuk i hem i Stockholm, det Lillieska huset (på Operans nuvarande plats) och dog ett par veckor senare.

Vad gäller kapten Stormcrantz började han ganska snart efter händelsen spotta blod och dog inom tre dagar. Karl XI gjorde sitt bästa att tysta ner händelsen, men den spred sig likafullt. Än i dessa dagar lever spöklegenden kvar.

Maria Elisabet ligger begravd i Kimstad kyrka nere i kryptan under detta kor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.