Sagan om Glunten

I vårt arbete med sagor, jämförde vi så många sagor vi kunde. En lite kort, rolig saga som vi stötte på då var sagan om Glunten. Tyvärr är jag osäker på var vi har hittat den.

Det var en gång en man och hans hustru som bodde i en liten stuga. De hade en son, som de kallade Glunten. En dag sa far att nu måste Glunten dra ut i världen och klara sig själv.

Då Glunten hade gått ett stund, mötte han en häxa som fastnat med näsan i en stubbe.

– Hjälper du mig, så hjälper jag dig, sa häxan.

Glunten hjälpte häxan att komma loss.

– Som tack ska du få med dig den här styrkedrycken och det här garnnystanet, sa häxan. Om du kastar nystanet framför dig, kommer det att föra dig vart du vill.

Garnnystanet förde Glunten raka vägen till slottet. Där satt kungen och grät därför att prinsessan var försvunnen. Ingen klarade att hitta henne.

– Jag kan prova, sa Glunten.

Han kastade garnnystanet framför sig och följde det in i skogen. Han kom till ett stort fjäll med en dörr, och Glunten gick rakt in. Där satt den stackars prinsessan och spann guldtrådar, medan ett stort troll med tre huvuden sov i sängen.

Glunten tog en stor klunk av sin styrkedryck. Så grep han tag i det tunga svärdet som hängde på väggen och högg av alla de tre huvudena på trollet.

Nu var prinsessan räddad, och hon och Glunten drog lyckliga tillbaka till slottet för att fira bröllop.

I den här sagan finns så många likheter med flera andra sagor. I grekiska mytologin hittar vi sagan om Ariadnetråden, där ett garnnystan spelar en stor roll. Hjälten Teseus får ett nystan av Ariadne, när han ska gå in i en labyrint, för att döda ett odjur vid namn Minotaurus. Han fäster ena änden vid öppningen och kan på så sätt hitta ut ur labyrinten igen.

Temat med huvudpersonen hjälper olika väsen loss och sedan får hjälp av dem finns på många ställen men en av de bästa sagorna är Pojken som aldrig var rädd. Den kan du hitta HÄR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.