Grevinnan Maria Stenbock

Grevinnan Maria Stenbock föddes som en i raden av fjorton barn. Hon var dotter till Catharina von Schwerin och greve Erik Stenbock.

Redan som ung var hon sjuk och hade svårt att ta hand om sig själv.

Innan Maria gifte sig bodde hon hos sin kusin Anna Christina som hjälpte henne och även tog hand om hennes föräldraarv.

1683 gifte sig Maria med Ture Ribbing på Ribbingsholm. Den 6 februari ville hon ha 1664 daler kopparmynt för gyllenläder, diamantknappar, kjortel och andra bröllopskostnader.

Men Maria trivdes inte som slottsfru på Ribbingsholm. Livet var ensamt och långtråkigt. Hon hade inga vänner.

1691 skrev Maria ett brev till kungen. Hon beklagade sig över sitt eländiga liv. Hon bråkade om sitt arv, hon beskyllde sin bror Fredrik för att ha stulit 6.000 daler för henne och hennes tjänstefolk gjorde minsann inte som hon ville.

Året därpå skrev Maria ett brev till biskopen i Linköping. Hon var fortfarande djupt bekymrad över hur hon och hennes man blivit behandlade i socknen.

Hon skrev, att en ond trollkvinna kommit för att förgifta henne. Hon hade nu låst in sig i huset och kunde inte ens gå till kyrkan.

Trollkvinnan var torparhustrun Johanna Svensdotter i Torstorp. Hon hade blivit efterskickad av Maria för att bota hennes sjuka djur. Men djuren hade inte gått att rädda. Då hade grevinnan blivit arg och hotat henne.

Johanna hade också varit på Ribbingsholm tidigare, för att sälja några höns och för att få lite jäst i en tennflaska. Grevinnan hade betalat hönsen, men flaskan hade hon tagit.

För två år sedan hade Johanna också varit på Ribbingsholm för att bota grevinnans grisar från löss.

Johanna bedyrar, dyrt och heligt, att hon kan inte trolla.

Å, Johanna hade tur. Hon kom från en välkänd fogdefamilj. Kyrkan valde att lita på hennes historia. Det fanns ingen anledning till att Johanna skulle ljuga. Däremot hade folket i socknen fått ytterligare bevis för att grevinnan var svårt sjuk.

Om kyrkan valt att tro på Maria hade Johanna med största sannolikhet straffats som en häxa. Å straffet för det var fruktansvärt hårt!

1693 blev det liv i luckan på Ribbingsholm. Landhövdingen föreslog, att Maria och Ture skulle få en förmyndare, eftersom de inte klarade av att ta hand om sig. Kungen gillade förslaget och två av traktens klokaste män utsågs till förmyndare.

Länsman fick, tillsammans med några andra män,i uppdrag att leverera konungens beslut. De begav sig till Ribbingsholm tidigt på morgonen.

Där mötte de grevinnan som sprang rakt in i huset och låste dörren. Hon skrek att hon gav blanka tusan i kungens brev. Hon kallade männen för rövare och bad dem att dra åt skogen.

Männen gick då till fönstret och bad Ture ta emot handlingarna, annars skulle de öppna dörren mot deras vilja. Grevinnan vrålade då att Ture var sjuk.

Hon fortsatte att skrika ut hotelser och skällsord. Två män öppnade då dörren. Grevinnan flög på länsmannen och drog honom i håret och kastade en korg på honom. När en man försökte hindra henne, tog hon en besman och försökte slå honom i huvudet.

Hon drog ytterligare en man i håret och kastade sedan ett vedträ efter männen.

Till sist fick hon tag i ett par pistoler och hotade att skjuta männen.

Men männen kunde ta dem ifrån henne och gick in i kammaren där Ture skulle ligga och ska vara sjuk. Han stod dock i rummet fullt påklädd och frisk.

Han vägrade också att ta emot kungens brev. Grevinnan får tag i brevet och kastar det på backen och spottar på det.

Nästa dag skrev grevinnan brev till landshövdingen och klagade över att länsman och hans män överfallit henne.

1697 dog Ture och runt år 1700 dog också Maria. Men sägnen säger att de aldrig har lämnat slottet.

Pigorna och drängarna berättade, att de var så rädda för Ture Ribbings spöke. De ville inte sova ensamma om nätterna, utan delade sängar med varann.

Det berättas, att ett fyrspann ibland kan skymtas i allén upp mot Ribbingsholm. Det kommer i ett rasande tempo. En riktig vansinnesfärd! Det är den galna Maria Stenbock som kommer åkandes.

En kvinna kan ibland ses stående vid änden av sängen hos den sover över på Ribbingsholm.

Å,vem är det som stänger alla dörrar på Ribbingholm slott? Kan det vara den skygga och ångestfyllda Maria som inte vill ha några öppna dörrar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.