Stensöborgen

Året är 1359! Det har varit ett mörkt årtionde när pesten har dragit fram genom Sverige och resten av Europa. Alla tre pestvarianter böldpest, blodpest och lungpest har extremt hög dödlighet. På många håll har i stort sett hela befolkningen i byn försvunnit. Kungen i Sverige heter Magnus Eriksson och drottningen Blanka av Namur. Magnus är barnbarns barn till Birger Jarl. Detta år för Magnus son Erik Magnusson, som också varit regerande kung, i pesten.

Men idag, den 30 juli är ingen sorgedag. Tvärtom! Holmger Torkelsson av ätten delad Båt ska gifta sig med Sigrid Karlsdotter (Stubbe). De tillhör Sveriges högfrälse och uradeln i Östergötland. Bruden är klädd i siden från topp till tå, med pärlor insydda i klänningen.

Brudgummens morfar Ulf Holmgersson, tillhörde den gamla östgötska stormannaätten Ama eller Hama, som också hade rötter i den mäktiga Bjälboätten, även kallad Folkungaätten. Ulf Holmgerssons farfar var kusin med Birger Jarl.

Detta släktskap kan också eventuellt förklara varför denna borg fick se ut som den gjorde. Borgen började som ett kastaltorn i gråsten, 13,6 m i diameter runt 1200. Troligen var det tre eller fyra våningar högt. Inne i tornet finns rester av ett kryssvalv. Tornet infogades senare i en ringmur, som är delvis bevarad. Det är här det märkliga kommer in. Det fanns ingen kung på den här tiden som tillät en adelsfamilj att bygga en sådan mur. Men här fanns uppenbarligen en, och Ulfs mamma Kristina Fastesdotter hade också en sådan mur vid sin borg Landsjö i Kimstad. Ingen vet var Ulf Holmgersson hade sin sätesgård, men ringmuren kan tala för, att han också bott vid Stensö.

Vid utgrävningarna för några år sedan hittades en droppformad brosch med sex infattade blå glaspärlor. Den daterades till åren mellan 1250 och 1350 och skulle kunna ha tillhört Ulfs hustru Cecilia Haraldsdotter (vingad lilja) eller någon av deras vänner.

Slottet Tre kronor började också som ett sådant kastaltorn, ett slags försvarstorn, och det sägs vara uppfört av Birger Jarl. Kalmar slott började på samma sätt och kung Knut Eriksson var byggherre. Ulf Holmgerssons farfar var den svenske jarlen Folke som arbetade för kung Knut Eriksson och Sverker dy. Folkes syster Ingegärd var gift med Sverker dy.

Folke Jarl var son till Birger Brosa och som sagt kusin med Birger Jarl. Han var pappa till Sune Folkesson som var gift med Helena Sverkersdotter, minns ni hon som blev bortrövad från Vreta Kloster. Historien finns HÄR!

Bröllopet mellan Holmger och Sigrid har dokumenterats i ett brev som är skrivet på Stensö, den 30 juli 1359. Holmger ger sin hustru flera markegendomar och en kvarn i morgongåva. Vid utgrävningarna kunde arkeologerna konstatera att menyerna på borgen bestått av spädgris, får/get, nötdjur, kyckling och fisk. Kanske nåt av detta serverades på bröllopet.

HITTA HIT! Åk ut mot Östra Husby och sväng av mot Mauritzbergs slott. Därifrån finns skyltning om Stensö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.