Spådomen vid Stjärnorps slott

Den 17 mars 1611 föds, på gården Standingstone  i Skottland, en son, Robert, i den gamla, förnäma adelssläkten Douglas.

1627 kom Robert till Sverige för att tjänstgöra som page, det vill säga att han skulle tränas i alla de färdigheter en ung adelsman måste kunna. Han kom först till pfalzgreven Johan Kasimir på Stegeborg . När Gustav II Adolf drog ut i 30-åriga kriget följde han med honom. Han blev snabbt både överste generalmajor och till slut fältmarskalk och riksråd, som var väldigt fint.

Han gifte sig 1646 med Hedvig Mörner och det var hon som tog honom med till Högsäter säteri som ägdes av hennes far. När Robert fick se den platsen lär han ha utbrustit ”Den här platsen likar min hembygd i Skottland, här ska jag bygga mitt slott”.

Roberts bäste vän var Axel Lillie. Axel ville bygga sitt slott vid Löfstad. Axel var gift med Hedvigs syster Christina Mörner. De båda vännerna bestämde att de skulle sina slott så höga att de kunde se och skicka hälsningar till varandra.

Så en dag när vännerna pratade om sina slottsbyggen tillsammans med Peder Banér, kom de på att de skulle slå vad om vem som vågade bygga det djärvaste bygget. 

Peder Banér vann för hans Ekenäs slott byggdes på ett berg vid sjön Teden, så att en vindbrygga måste användas. På kvällen drogs bryggan upp, och då kunde ingen komma varken in eller ut, innan den vevades ner igen.

En tid senare gick samma tre herrar i Stjärnorps slottspark och pratade. Då fick de syn på en gumma som stod och tiggde. Robert blev arg och herrarna hjälptes åt att skicka iväg henne.

Gumman gav dem en mörk blick och väste ”Douglas, ditt Stjärnorp ska träffas av blixten och brinna ner, Lillie, din ätt ska dö ut och Banér, ditt Ekenäs ska störta ner i sjön”.

Och Stjärnorp har mycket riktig brunnit ner och Axel Lillies ätt är utdöd. Den enda delen av förbannelsen som fortfarande inte är uppfylld är att Ekenäs ska störta i vattnet. Ekenäs står nämligen kvar på sin plats på berget. Kanske beror det på att slottets herre blev så orolig att han lät tömma sjön på vatten.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.