Axel Lillie och Christina Mörner på Löfstad slott

Löfstad slott i Kimstad i Östergötland byggdes av greven Axel Lillie och hans hustru Christina Mörner. Axel var bästa kompis med greve Robert Douglas på Stjärnorp slott. Det sägs att de skulle bygga sina slott så höga att de kunde vinka åt varandra. Mer om deras historier HÄR!

Axel Lillie hade förlorat sitt vänstra ben i en strid och använde istället ett träben. Han fortsatte dock ändå att kriga och det sägs att någon några år senare träffade hans träben med en kula. Då lär han ha skrattat och sagt ”det var nog det andra benet du tänkte träffa”.

Det sägs att man kan höra hans steg i slottet. Dom är ju då väldigt lätta att igen på grund av träbenet. Det sägs att han på 1920-talet slog en betjänt i ryggen emedan denne gjorde rent ett gevärsskåp i rum 13. När betjänten vände sig om såg han Axel Lillie gå in i garderoben. Han följde och öppnade garderoben men fann ingen där.

Rum nummer 13 förtjänar förresten en helt egen historia!

Axel Lillie var gift med Christina Mörner. Hon sägs vara ett av de mer fridsamma spökena på Löfstad. Varför hon går igen vet man inte, men hon håller ett vakande öga över Löfstad. Hon går runt och ser till att alla portar är låsta. En stjärnklar natt kan man få se henne skrida över borggården i månskenet. Hon såg också till att brandvakten inte somnar på sin vakt. Om någon av tjänstefolket hade glömt att låsa eller släcka ljusen påminde hon dem genom att knacka på fönsterrutan. På den tiden det fanns pigor på slottet såg hon till att dessa skötte sina sysslor genom att följa efter dem och de kunde tydligt höra hennes frasande kjolar efter sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.