Gubben Gren

I Vånga i Östergötland ligger ett slott vid namn Grensholm. Det har fått sitt namn efter Magnus Gren. Fast han bodde aldrig på slottet. Han bodde i det stenhus, Ål, som ligger en liten bit bort. Idag är det en spännande ruin, väl värd ett besök.

Magnus och hans bror Harald föddes in i en familj med mycket pengar och makt. Haralds barnbarn Cecilia är mamma till Gustav Vasa. Cecilia är också mamma till Christina Gyllenstierna som var gift med regenten Sten Sture dy. Magnus och Haralds kusin Ingeborg var också kusin med kung Karl Knutsson Bonde.

Magnus dotter, Cecilia, gifte sig med Peder Brahe som är stamfader för den svenska ätten Brahe. Peders son Joachim var gift med Gustav Vasas syster Margareta. Ja, nu börjar ni nog förstå, att här fanns personer med inflytande.

Men Magnus hade det inte så lätt! Han hade lite svårt att välja sida. Han visste inte riktigt vilket ben han skulle stå på. Han är nog faktiskt det bästa exemplet på att vända kappan efter vinden.

Det hela började 1434. Magnus är en del av det svenska rådet. De vill avsätta kungen Erik av Pommern som regerar tillsammans med sin mormors syster Margareta över flera länder. Han är en unionskung.

Men några år senare får Magnus befälet över Borgholm på Öland och då blir han så glad så han istället går över på kung Eriks sida. Fast då blir ju den blivande svenske kungen Karl Knutsson Bonde sur och då blir dom osams.

Så avsätts Erik som kung i Sverige, och där sitter Magnus på Borgholms slott och hoppas på att Erik ska komma och hjälpa honom, men icke! Vad ska han göra?

Jo, han blir kompis med Kristoffer av Bayern, som nu har valts till kung i Sverige. Å, då får han bo på Stockholms slott och hjälpa till och regera när kungen är ute och reser. Flott va?

Magnus får senare också Åbo slott att bo på och bestämma över.

Men Kristoffer får inte vara kung så länge utan istället kröns Karl Knutsson Bonde till svensk kung 1448. Nu blir Magnus sams med Karl igen, det är ju bäst, eftersom han nu har blivit kung.

Karl ger Magnus ett viktigt uppdrag. Magnus och hans män ska ta tillbaka slottet Viborg i Visby från Erik av Pommern.

Nu blir det ju lite jobbigt för Magnus för Erik var ju hans kompis och han klarar heller inte att genomföra uppdraget. Magnus kommer att byta sida flera gånger i slaget om Gotland.

Till slut kommer den danske kungen Kristian och hjälper Erik och förlorar svenskarna.

Karl blir förstås jättesur på Magnus och tar ifrån honom Åbo slott. Då blir Magnus istället pirat. Men han blir tillfångatagen.

Då kommer den danske kungen Kristian och hjäper Magnus och då blir dom två kompisar.

Så blir den danske och svenske kungen kompisar, men då hamnar Magnus i kläm. Han hamnar inför rätta och döms till döden för förräderi.

Då flyttar Magnus till Norge och blir kompis med den norske kungen.

Tillslut blir han iallafall sams med alla kungar och kan dra sig tillbaka i sitt stenhus i Vånga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.