Brottsplats – dna

Så här på sommaren måste jag ju bara se några brittiska deckarserier som exempelvis Grantchester, Endevour eller kanske Morden i Midsomer..

Häromdan kom jag på mig själv med att tänka, att det där mordet blir lättlöst, det kryllar ju av biologiska spår. Bara för att komma på att den tekniken är ju pinfärsk.

Det var på 50-talet som gåtan om hur en dna-molekyl ser ut löstes. Två forskare, James Watson och Francis Crick, fick nobelpriset för denna upptäckt 1962. De hade god hjälp av Rosalind Franklins röntgenstudier av molekylen.

1983 uppfann en amerikansk forskare, Kary Mullis, den metod som används för att kopiera dna-molekyler och på så sätt få tillräcklig mängd att analysera.

1985 användes dna som bevis vid en brittisk rättegång och 1989 var det dags i Sverige.

Dna-spår kan man hitta i kroppsvätskor (som till exempel snor, saliv eller blod), hår eller ben. När det gäller blod behövs så lite som 2×2 mm. Saliv på en cigarettfimp eller ett frimärke fungerar också.

Finns det dna-spår på en brottplats som kan kopplas till den misstänkte så blir den med största sannolikhet dömd för brottet.

I Sverige har vi ett Nationellt Forensiskt Centrum (NFC), som tar emot att bevis för att analysera dem. Dit skickas kassaskrinet, colaburken och sedeln i vårt Kioskmysterium. Det kommer säkerligen att få svar på vem som druckit ur colaflaskan. Frågan är om det är tjuven.

KIOSKMYSTERIET

Klockan kvart i nio på lördagsmorgonen kommer kioskägaren Marianne Fazer för att öppna sin kiosk för dagen. Hon ser direkt att något är på tok. Dörren till kiosken står på glänt, men låset verkar vara helt. Där inne är allt i oordning. Hon ringer polisen på telefonnummer 112. Hon berättar vad hon heter, var hon är och vad som har hänt. De ber henne vänta utanför och polisen kommer sedan snabbt till platsen.

Inne i kiosken kan polisen säkra ett flertal spår…

1. På kassaskrinet finns flera tydliga fingeravtryck.

2. På golvet ligger en kvarglömd sedel, som det är något skumt med.

3. På sedel finns ett meddelande skrivet.

4. På sedeln finns också fingeravtryck.

5. Precis utanför dörren ligger en urdrucken colaburk.

6. I leran finns ett tydligt fotspår.


Kassaapparaten, där veckans insamlade pengar låg, är tomt, så tjuven har kommit över en större summa pengar.
Marianne lämnade alltid in veckans kassa till banken efter stängning på fredagen, men just den här fredagen blev hon försenad, så banken hade stängt.

Vattenkranen i kiosken hade gått sönder, så Rör-Kalle rörmokare fick komma och laga den. Parkarbetare Påtar-Olle kom förbi och pratade med Marianne och undrade varför hon inte gått hem. Likadant med taxichaufför Rally-Märta. I parken på en bänk satt också den specielle mannen som av alla kallades Rövar-Harry och vinkade till Marianne när hon gick hem. Dessa fyra personer var de enda som visste att det fanns pengar i kiosken just den här fredagskvällen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.