Brottsplats – handstil

Vi fortsätter historien om brottsplatsen och kioskmysteriet. Vad kan man mer hitta för spår på en brottsplats? Bara för att minnas så drar jag mysteriet igen…

KIOSKMYSTERIET

Klockan kvart i nio på lördagsmorgonen kommer kioskägaren Marianne Fazer för att öppna sin kiosk för dagen. Hon ser direkt att något är på tok. Dörren till kiosken står på glänt, men låset verkar vara helt. Där inne är allt i oordning. Hon ringer polisen på telefonnummer 112. Hon berättar vad hon heter, var hon är och vad som har hänt. De ber henne vänta utanför och polisen kommer sedan snabbt till platsen.

Inne i kiosken kan polisen säkra ett flertal spår…

1. På kassaskrinet finns flera tydliga fingeravtryck.

2. På golvet ligger en kvarglömd sedel, som det är något skumt med.

3. På sedel finns ett meddelande skrivet.

4. På sedeln finns också fingeravtryck.

5. Precis utanför dörren ligger en urdrucken colaburk.

6. I leran finns ett tydligt fotspår.


Kassaapparaten, där veckans insamlade pengar låg, är tomt, så tjuven har kommit över en större summa pengar.
Marianne lämnade alltid in veckans kassa till banken efter stängning på fredagen, men just den här fredagen blev hon försenad, så banken hade stängt.

Vattenkranen i kiosken hade gått sönder, så Rör-Kalle rörmokare fick komma och laga den. Parkarbetare Påtar-Olle kom förbi och pratade med Marianne och undrade varför hon inte gått hem. Likadant med taxichaufför Rally-Märta. I parken på en bänk satt också den specielle mannen som av alla kallades Rövar-Harry och vinkade till Marianne när hon gick hem. Dessa fyra personer var de enda som visste att det fanns pengar i kiosken just den här fredagskvällen.

På sedeln finns det ett meddelande skrivet. Meddelandet är skrivet på det sättet att polisen genast misstänker att det är tjuven som har skrivit det.

Grafologi kallas den vetenskap som tittar på hur den skriva texten ser ut och försöka dra slutsatser om egenskaper hos den som har skrivit. Detta är inte alls någon säker metod och fungerar sällan som bevis, men kan hjälpa till i kampen att fånga en brottsling. I det här fallet en tjuv!

Det man tittar på är handstilens utseende för att se om det går att hitta speciella särdrag unika för just den handstilen. Hur mycket texten lutar eller om det finns bokstäver som är sammanbundna. Det går också att studera hur hårt personen har tryckt med pennan. Det går också att titta på papprets och pennans kvalitet.

Uppgiften till eleverna får bli att jämföra sedeln med fyra olika handstilar (Rör-Kalles, Påtar-Olles, Rally-Märtas och Rövar-Harrys). Vems stämmer bäst överens med sedelns handstil? Kan det vara den personen som är tjuven? Fler ledtrådar behövs…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.