Frösåkers brygga

”Ett intresse som gick över styr”, så beskrivs Frösåkers brygga. Här byggs det båtar som är rekonstruktioner av båtar från forntid och medeltid. Idag är det Sveriges största flytande båtmuseum. Här finns ett 20-tal båtar i naturlig storlek. Besökarna kan också titta in i smedjan och vara med om andra spännande saker.

Fyrmänning – en traditionell vikingabåt. 6,5 meter lång med 4 åror.
Viksbåt – kopia av en vikingabåt från Norrtäljetrakten. Ungefär 9,5 meter lång med plats för ca 6 st roddare.
Högsjöbåt- efter en förebild på en gotländsk bildsten. Användes från vikingatid till allmoge. 8,5 meter lång och plats för 6 st roddare.

Kogg- klart häftigast. Rekonstruktion efter ett 1300-tals fynd utanför Skanör. 28 meter lång. Troligen den första båtmodellen bestyckad med kanoner. Namnet ROTER TEUFEL kommer från kaparen Klaus Störtebeckers koggs namn. Han sägs vara den värsta kaparen på Östersjön. Denna båt var byggd för krigsföring.

Tjärdoft och handsmidda spikar.

På den här platsen låg Frösåkers kallbadhus och ett liknande hus finns på platsen idag.

Lite kort om denne Klaus Störtebecker. Han sägs alltså vara Östersjöns värsta kapare. Han skepp ”den röda djävulen” satte skräck i alla. Han organiserade sina pirater som en maffia. Hansan som tidigare varit hans uppdragsgivare blev nu själva utsatta. I och med Kalmarunionen och drottning Margaretas uppgörelse med Hansan blev det lugnare på Östersjön. Klaus och hans vitaliebröder tillfångatogs och skickades till Lubeck. Klaus lovade att förgylla taket på den största kyrkan mot att få behålla livet. Han blev inte bönhörd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.