Västerås domkyrka

Sitter och planerar för sonens klassresa till Västerås. Blir alltid lika förundrad över hur häftig Sveriges historia faktiskt är. Vi ska ta med eleverna till Västerås domkyrka och som alltid tycker jag det är kul att berätta några historier som passar för det ställe vi ska besöka. När det gäller Västerås domkyrka kommer mycket att handla kring Erik XIV och hans familj och släkt.

Först ut är ERIK XIV:S GRAV.

Gustav Vasas (eller mera riktigt Gustav I:s) äldste son dog 1577, troligen förgiftad av sin egen bror Johan III, som övertagit tronen. Först fick Erik en ganska oansenlig grav som bara höjde lite över marken och med en enkel, diskret minnessten. Men Gustaf III gillade Erik XIV och gav honom en ståtlig svart italiensk sarkofag av carraramarmor. Den lär ha varit beställd åt honom själv från början. Den står på en sockel av rödbrun ölandskalksten. På sarkofagen lades en krona, spira och riksäpple som hämtades från Johan III:s gravmonument i Uppsala domkyrka.

Huruvida Erik verklig blev förgiftad eller ej har diskuterats men när man öppnade graven 1958 kunde höga halter av arsenik uppmätas.

Det också att sarkofagen var lite för kort när Erik skulle läggas i den så hans fötter fick helt enkelt kapas av och läggas bredvid. Eller så var det så, att de kapats för att Erik inte skulle gå igen. Osäkert vilket, men fötterna ligger bredvid kroppen!

Erik XIV var son till Gustav Vasa och hans första hustru Katarina av Sachsen-Lauenburg. Men Katarina hade svenska anor som går tillbaka både till Erik den Helige vars kor ni ska titta på och den östgötska Folkungaätten. Birger Jarl och Ingeborg Eriksdotters dotter Ingeborg gifte sig med Johan I av Sachsen-Lauenburg. ( son Erik I – son Erik II – son Erik IV – son Bernhard II – son Johan V – son Magnus I (som var far till Katarina). Observera dagens viktigaste kunskap! Ingeborg Eriksdotter var barnbarns barn till Erik den Helige (nästan lika viktig kunskap).

Erik led precis som sina bröder av allvarlig psykisk sjukdom. Han avsattes av sina bröder Johan III och Karl IX 1568 och hölls fången på bland annat Stockholm slott. Han skulle hållas ”i fängslig, dock tillbörlig och furstlig förvaring”.  I brev mellan Eriks bröder har man kunnat läsa att de tillslut ansåg att Erik måste dö. Sägnen säger att han dog av förgiftad ärtsoppa.

STURESKÅPET

Anses vara landets största altarskåp. Tillverkat av ek och skänkt rill kyrkan 1516 av riksföreståndaren Sten Sture den yngre och hans hustru Kristina Gyllenstierna. Sten och Kristina var föräldrar till Svante Sture dy som först var förlovad med Margareta Leijonhufvud. Men så kom Gustav Vasa och tyckte att Margareta passade honom bättre. Så han gifte sig med henne. Svante fick istället gifta sig med Margaretas lillasyster Märta.

Kristina Gyllenstierna var också halvsyster med Gustav Vasas mamma, så de var i allra högsta grad insyltade i kungafamiljen.

BRAHEGRAVEN

Ett monument som är rest till minne av riksdrotsen Magnus Brahe och hans hustrur grevinnan Brita Leijonhufvud och friherrinnan Elena Bielke. Brita Leijonhufvuds pappa Sten var bror till Margareta och Märta Leijonhufvud. Monumentet är i svart och vit marmor med bilder i alabaster, som är en speciell vit sten.

En annan av Brita Leijonhufvuds fastrar var hette också Brita Leijonhufvud. Hon var gift med Gustaf Stenbock och mamma till Gustav Vasas tredje hustru Katarina Stenbock.

Alabaster

SANKT ERIKS KOR

Koret är uppkallat efter en gammal kung Erik den Helige. Det är begravningsplats för familjen Sture. Här finns bl.a riksföreståndaren Svante Sture dä, död 1512, som var pappa till Sten Sture dy som skänkte det stora altarskåpet. Å farfar till Svante Sture dy som skulle ha gift sig med Gustav Vasas fru. I koret finns också Svante Sture dä:s son Mauritus som dog 1493 bara fem år gammal, avbildad i en rustning.

Erik XIV gick hårt åt familjen Sture. Kungen led av svår psykisk sjukdom och var övertygad om att familjen Sture försökte lura honom. Han satte dem i fängelse för förräderi, men blev ångerfull och bad Svante Sture om ursäkt. Men så blev han på nytt osäker på om Svante Sture verkligen menade det han sa och störtade in till Svantes son Nils och stack ihjäl honom med först en dolk  och sedan ett spjut.

Sedan flydde kungen iväg. På vägen befallde han att de övriga fångna herrarna skulle dödas, förutom herr Sten som skulle räddas. Eftersom det var två herrar som hette Sten skonades de båda. Men Svante Sture dy, Märtas man, och hans son Erik avrättades i Vasaborgen, tillsammans med ytterligare tre personer. Bland annat Gustav Vasas tredje hustru Katarina Stenbocks bror Abraham Stenbock. Kungen hittades sedan förvirrad, förklädd och planlöst irrande runt. Hans bröder avsatte honom som kung i september 1568 och Johan III blev istället kung.

En av de herrar Sten som skonades var Brita Leijonhufvuds pappa Sten Leijonhufvud.

SKATTKAMMAREN

Den medeltida domkapitelsalen, som använts som både pannrum och sakristia. Här finns nu den krona och spira som förut låg på Erik XIV gravmonument.

Den 3 maj 2013 kommer det in ett larm till polisen. Erik XIV begravningsregalier, eller egentligen Johan III, eller ja vem det nu var, hade blivit stulna. De låg ovanpå Erik XIV:s sarkofag. Tjuven hade krossat ett fönster och gått in i domkyrkan och stulit dem. Det som stulits var en krona, en spira, ett äpple och kudden som de låg på. En gammal skatt som stulits. Begravningsregalierna som är tillverkade i Nederländerna finns i flera uppsättningar. I Uppsala domkyrka, i Livrustkammaren, i Strängnäs och i Västerås.

7 maj 2013 kommer nästa nyhet. Kvällen innan hittades två svarta sopsäckar vid en dikeskant. Med begravningsregalierna i. Två år senare var de restaurerade och på plats i domkyrkan igen.

Den 31 juli 2018 är det dags igen. Då är det Erik XIV och Johan III:s bror Karl IX:s begravningsregalier som blir stulna från Strängnäs domkyrka. Det som stals nu var två kronor och ett riksäpple. Tjuvarna flydde sedan från Strängnäs i en båt. De stulna föremålen är värderade till ca 65 miljoner.

5 februari 2019 kom beskedet att hela bytet hittas i en soptunna i Åkersberga. Dna kunde säkras från två män, bland annat blod från en 22-åring. Total fem män misstänks för stölden.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.