Brottsplats och vittnesmål -lite minnesträning

Människans minne är helt fantastiskt. Men när det kommer till vittnesmål kan minnet spela oss ett spratt. Det är inte lätt att minnas detaljer.

Den här uppgiften hade jag med i ett skrivhäfte som eleverna arbetade med, som också innehåll lite knep och knåp, just för att utmana minnet. Men jag tror faktiskt att uppgiften är roligare i helklass.

Eleverna fick studera en plats, en potentiell brottsplats, och sedan svara på ja- och nejfrågor kring bilden. Detta är ett ypperligt tillfälle att studera framsidor lite närmare och jag valde Martin Widmarks ”LasseMaja-böcker”, eftersom de är detektiver och det går att spela på det.

Uppgiften var:

En bra detektiv måste komma ihåg detaljer. Det tränar Lasse och Maja ständigt på och diskuterar med varandra. Vad var det egentligen som hände? Och vad var det de såg? Eller alla andra såg?

Titta noga på bilden i 10 sekunder. Försök komma ihåg allt du ser.

Svara sedan på frågorna. Du får inte kika på bilden igen.

Om jag skulle göra om uppgiften skulle jag visa bilden på smartboarden en kort stund och sedan låta eleverna svara på frågorna. Kanske också diskutera med dem som sitter närmast, om de vill, för att se om de har sett samma sak. Kan bli en intressant diskussion om minnet.

Så här kunde svarsbladet se ut.

Du kan hitta svarsblad till framsidorna till Slottsmysteriet, Kyrkomysteriet, Mumiemysteriet, Diamantmysteriet och Biblioteksmysteriet HÄR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.