Tusen och en natt…

Sagornas saga är berättelsen om Scheherezade. Hon berättade sagor för att överleva – tusen och en saga – i tusen och en natt.

Sagosamlingen Tusen och en natt har ett ursprung höljt i dunkel, men man tror att de äldsta delarna kommer från Indien och Persien. Sagor från dessa delar innehåller ofta övernaturliga inslag med andar och feer, och har en form som är typisk för Indien, där en saga flätas in i en annan. Ofta berättar en av sagans personer en historia för någon annan som manar till eftertanke. Berättelsen om Scheherezade tillhör dessa äldsta delar.

På 700-800-talet gjordes en översättning till arabiska. Där tillkom sagor om bland annat kalifen Harun al Raschid.

När den arabiska kulturens huvudsäte flyttades till Kairo på 1200-talet tillkom ett flertal egyptiska sagor till samlingen. Här återkommer andarna men de är bundna till en talisman, som exempelvis anden i lampan i sagan om Aladdin.

Till Europa kom denna sagosamling på 1700-talet.

Åter till Scheherezade. För länge sedan levde en sultan som till att börja med var en mild och god härskare. Men så blev han bedragen av den hustru som han älskade så innerligt och hans sinnelag förbyttes. Han blev hård, grym och iskall. Han gifte om sig gång på gång men varje gång avrättades de nyblivna fruarna dagen efter bröllopet.

Storvisirens vackra och kloka dotter, Scheherezade, bad att få bli sultanens hustru, för hon trodde sig ha kommit på ett sätt att överleva sultanens grymhet.

De gifte sig och Scheherezade bad att få ha sin syster hos sig den sista natten i livet. Sultanen gick med på det. Under natten berättade Scheherezade den mest underbara saga om dolda skatter, andar och en skön prinsessa. Även sultanen lyssnade på sagan. När den första sagan var slut bad systern att Scheherezade skulle berätta en till. Hon började men hann inte berätta färdigt innan dagen grydde, utan just då var det som mest spännande.

Men när bödeln kom för att döda Scheherezade ställde sig sultanen i vägen för att Scheherezade skulle kunna berätta färdigt sagan nästa natt. Å, så där fortsatte det i tusen och en natt, men då hade sultanen återigen blivit en god och mild härskare och Scheherezade honom mer kär än hans första hustru.

Många av sagorna från Tusen och en natt är kända, men man kanske inte alltid har koll på att de kommer från den här sagosamlingen:

Aladdin och den magiska lampan

Alibaba och de fyrtio rövarna

Sinbad sjöfararen

Hassan repslagare

Kung Mamud och pastejbagaren

Den lille domaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.