I sagornas förtrollade värld hittar vi allehanda motsatsord. Jag kom att tänka på det när jag började förbereda mig för att jobba imorgon. Vi ska nämligen göra om våra miljöer till ett sagotema.
En ful häxa mot en vacker prinsessa.
Ett vackert slott mot en smutsig stuga.
Ett korkat troll mot ett smart barn.
En stor jätte mot ett litet barn.
En snabb hare mot en långsam sköldpadda….
Ja, listan kan förstås göras lång. Det finns en rolig, men svår, diktform som skulle kunna passa här, nämligen diamantdikten. Detta diktupplägg kommer från Lars Wolfs bok Till dig en blå tussilago.

Orden skrivs in i denna speciella form som bildar, närapå, en diamant – därav namnet. Man börjar att beskriva det första substantivet, för att efter halva dikten byta till det andra. Så här kan det bli om en häxa och en prinsessa…

HÄR finns mallen…

Det är ju också spännande att fundera på ordens bokstavssammansättning. Fredrik Lindström visar i sin bok Världens dåligaste språk på ords ljudsymbolik.
Har du exempelvis tänkt på att bokstavskombinationen ”kl” ofta syftar på något geggigt eller stort; kladd, klägg, klet, kloss, klampa, klafsa, klantig, klumpig. Likadant med ”fs”; tjafs, hafs, slafs, tufsig, bjäfs, rufs eller glufs. Medan bokstavskombinationen ”fl” berättar om saker i luften flyga, fluga, flaxa, flinga, flock, flagga, fladdra…
Det finns inte många positiva ord som börja på ”str”; stryk, straff, strunt, stropp, stram, strul, streta, strid, sträng. Kombinationen ”gn” är heller inte särskilt positiv; gnälla, gnöla, gnugga, gnida, gnata, gnabbas, gnissla eller gny.
Kombinationen ”skr” talar om högljudda varelser; skråla, skräna, skratta, skrämmas, skocka, skrika, skramla, skryta, skrävla..
Med kombinationen ”bl” uttrycker vi något vi inte uppskattar; blä, blaha, blask, bludder…
Många ord är också skapade för att beskriva själva fenomenet. Det är därför det är möjligt att få med så mycket känsla i exempelvis en dikt. Här är exempelvis ord som vissla, susa, glittra, glimra, spraka, kvittra, rassla, prassla, dundra, skrika, viska, knastra, knaka, singla, knirka, knarra, gurgla, mumla, raspa, plumsa eller snarka.