När julen börjar…

Nu börjar julen på riktigt. Från Tomasdagen till och med Tjugonde-dag-knut (13 januari) utlystes julfreden. Den som gjorde några brott under denna period fick till och med dubbelt straff.

På Tomasdagen, gick bönderna gemensamt runt på gårdarna för att smaka på varandras julöl (”att hålla dryck” ). Man drack ett mörkt, maltstarkt och sött julöl.

De som hade några bonader, hängde upp dessa på väggarna, och på bordet bredde man ut en vit duk. Julbonaderna hade bibliska motiv.

Sen är det ju lite olika det där när julen börjar… Astrid Lindgren ger julen en alldeles speciell start i Bullerbyn. Lisa i Mellangården berättar så här…

Jag vet inte , när julen börjar på andra ställen, men här i Bullerbyn kommer julen den dan, när vi bakar pepparkakor. Då har vi närapå lika roligt som på julafton. Lasse, Bosse och jag får var sin stora kluns av pepparkaksdeg, som vi baka vad vi vill av. Tänk, den dan när vi skulle baka pepparkakor nu sist, så glömde Lasse bort det och följde med pappa till skogen efter ved! Men mitt ute i skogen kom han ihåg vad det var för en dag, och då rände han iväg hem så att snön yrde omkring honom, sa pappa. Bosse och jag hade redan satt igång med att baka. Och det var bara bra, att Lasse kom lite senare. För den bästa pepparkaksformen, som vi har, den föreställer en gris, och när Lasse är med och bakar, så är det nästan omöjligt för Bosse och mig att få ha grisen. Men nu hade vi passat på och bakat tio grisar var redan innan Lasse kom hemflåsande från skogen. Oj, vad han fick brått att baka ifatt oss!
ur Mera om oss barn i Bullerbyn, s. 9-10.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.