Äpplets dag

Jo, för äpplet har faktiskt en egen dag, den 25:e september. Idag alltså! Så här på hösten passar det ju bra att prata om äpplen. Kanske speciellt ett år som detta när alla äppleträd dignar av frukt. Det finns så många ingångar till ett sådant arbete.

Varje äppelsort har sin historia. Du kan läsa mer om äpplena i min trädgård här!

äpple10

HISTORIA

Äpplet har en lång historia i Sverige. När utgrävningar gjordes i Alvastra vid Omberg i Östergötland hittades ett förkolnat äpple som kunde dateras till 2500 f.Kr. Vi vet också att människorna åt äpple under vikingatiden. Det är däremot inte känt hur dessa äpplen smakade eller såg ut.

För asagudarna spelade äpplena stor roll. Gudinnan Idun hade en korg med gyllene äpplen. Dessa äpplen åt gudarna och gudinnorna för att hålla sig evigt unga. När Idun vid ett tillfälle rövades bort att Loke åldrades alla i Asgård. Loke blev tvingad att hämta tillbaka Idun.

Även i den grekiska mytologin finns många äpplen. Heras gyllene äpplen växte i hesperidernas trädgård och vaktades av en drake. Den som smakade på dessa äpplen blev odödlig.

Det var också ett äpple som var orsaken till det trojanska kriget. Gudinnan Eris blev inte inbjuden till ett bröllop som alla andra gudinnor och som hämnd kastade hon in ett äpple med texten Till den vackraste. Gudinnorna Hera, Athena och Afrodite blev osams om vem äpplet egentligen var till av dem. Prins Paris av Troja blev den som skulle välja. Gudinnorna försökte på alla sätt muta honom. Afrodite erbjöd honom den vackraste kvinnan på jorden, den sköna Helena, och Paris valde henne. Problemet var bara att Helena redan var gift, så detta ledde till trojanska kriget.

äpple5

RELIGION

Även i den kristna tron spelar äpplet en viss roll. Ofta omnämns äpplet som den förbjudna frukt Eva åt av i Edens lustgård. Men om det var ett äpple är det ingen som vet, för det står faktiskt bara förbjuden frukt i bibeln.

äpple6

BIOLOGI

I läroplanen står det ju att eleverna ska kunna redogöra för några djurs och växters livscykler. Äpplet passar ju bra att prata om. Här kan det också vara läge att prata om äpplets fortplantningssystem och vilken roll insekterna spelar för att det ska bli äpplen på trädet.

Arbetsbladen finns HÄR!

äppleäpple2

 

SVENSKA

Det finns flera härliga berättelser där äpplet spelar en central roll. En är till exempel Hotellmysteriet av Martin Widmark.

”-Vad vet vi mer om familjen? frågar Maja.

– Vi vet vad de heter, säger Lasse.

Maja skriver in Åkerö + Pomona + Ribston och klickar på sök. Återigen börjar datorn leta. Två sekunder senare kommer det upp en länk: Berömda äppelsorter i världen.

– Jag visste det! ropar Lasse tyst. Det var något bekant med deras namn. Jag har hört alla namnen förut, men inte på människor utan på äpplen. Alla i familjen har namn efter äppelsorter. Klicka vidare Maja!”

(Hotellmysteriet, s. 54-55)

En annan barnbok där äpplena har huvudrollen är Cirkusdeckarna och äppelmysteriet av Dan Höjer.

En klassiker är ju naturligtvis också sagan om Snövit och de sju dvärgarna.

äpple9

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.