Hertig Magnus

Om ni under sommaren har vägarna förbi Vadstena rekommenderar jag en rundvandring i hertig Magnus fotspår. Hans historia finns på Vadstena slott och Blå kyrkan.

magnus3

Hertig Magnus av Östergötland, jo för han var hertig över Östergötland, precis som prinsessan Estelle, föddes 25 juli 1542 och var kung Gustav Vasa och hans andra hustru Margareta Lejonhufvud näst yngste son. Han fick en mycket fin uppfostran.

Magnus hade tio syskon, en halvbror  Erik IVX och nio helsyskonen Johan III, Katarina, Cecilia, Gustav (Karl), Sten, Anna Maria, Sofia, Elisabet och Karl IX. Tre av bröderna blev kungar först Erik IVX, sedan Johan III och så Karl IX.

När Gustav Vasa dog 1560 fick Magnus ett stort och betydande hertigdöme.

1) Väster- och Östergötland,

2) Kinds och Ydre härader i Småland

3) Sundbo härad i Närke

4) Valla, Kåkind och större delen av Vadsbo härad i Västergötland

5) landskapet Dalsland.

Hertig Magnus fick inte ha sitt stora hertigdöme så länge. Redan året därpå såg Erik XIV till att brödernas, dvs hertigarnas makt blev ganska liten och tvingade dem att lyda kungen. Johan blev jättearg, men Magnus verkar ha haft ett mycket gott förhållande till sin kunglige halvbror trots att hans makt blivit mindre.

1563 blev hertig Magnus svårt sjuk av en obotlig psykisk sjukdom, dementia praecox. Denna sjukdom förvärrades när han kom i kläm mellan sina två stridande bröder Erik och Karl. Karl stöttades av Johan.

Den sjuke Magnus var i allmänhet lugn och still men kunde tidvis bli så våldsam att han måste hållas inspärrad. Hans äldsta bror, kung Erik, förstod hur det var ställt, och trodde att han hade lösning på hur hertig Magnus skulle bli botad.

Det fanns en kungsgård i närheten av Vadstena som inte längre användes, som hette Kungsbro. Kungsbro ligger invid Motala ströms utlopp i Roxen. Där bestämde man sig för att låsa in hertigen. Ja, nu blev han ju inte frisk bara för att man låste in honom där. Nej, man målade ett rum alldeles grönt, för grönt det var lugnande och harmoniskt och gjorde gott. I det rummet låste man sedan in hertigen i några månader innan han fick återvända till sitt slott igen. Behöver jag nämna att Erik led av samma sinnessjukdom som Magnus?

magnus4

När man har gjort utgrävningar av platsen där kungsgården en gång låg, har man hittat rester av den källare, av kalksten, där hertigen stundom, när han var som sjukast av sinnessjukdom, hölls inspärrad.

På grund av hertig Magnus sjukdom hände det många märkliga saker runt honom. En del är kanske sant?

Hertig Magnus sägs ha varit mycket förälskad i den skotska drottningen Maria Stuart. Han skickade en guldram till henne med en vacker text, där han anhöll om hennes hand. Hon svarade med två ord No thanksMen eftersom hertigen inte förstod engelska var han lika glad för det.

En sommardag kunde hertig Magnus från sin fångenskap höra en underskön röst utanför hans fönster. Den vackra Maria Stuart lockade på honom med sina underbara sånger. Magnus gick från till fönstret för att höra bättre. Han greps av en stark längtan att få vara med denna underbara varelse.

Han tittade ut och fick se henne sittande på kanten till vallgraven. Det var lite märkligt alltihop, hon var nämligen bara till hälften mänsklig andra halvan var en                          fiskstjärt.

magnus8

Men Magnus blev så lycklig över att se henne sitta där och vänta på honom att han tog sig ut genom fönstret och hoppade ner i vallgraven efter henne.

Nu hör till saken att på den tiden kunde många inte simma, inte hertig Magnus heller, så det kan ni ju räkna ut hur det hade gått för hertigen om inte ett par soldater kommit förbi just i rättan tid och hoppat i och dragit upp honom. Nu kunde ju inte de heller simma så antagligen miste de livet för att rädda hertig Magnus. På 1800-talet skrevs en opera om händelsen.

vasa2

En dag gick Hertig Magnus för att kontrollera att vindbryggan fungerade som den skulle. Han bad sina knektar hissa upp vindbryggan. Det var bara det att när vingbryggan gick upp fastnade hertigens mantel i bryggan och han följde med bryggan upp i vädret.

När han sedan bad sina knektar att hissa ner vindbryggan igen hamnade han ju under bryggan och doppades som en tepåse ner i vattnet.

Det var bara för knektarna att hissa upp vindbryggan och hertig Magnus gick till väders igen. Och så där höll det på och hertigen doppades som en tepåse i vattnet, tills någon klok person kom på att hjälpa den stackars hertigen till fast mark. Så kan det gå!!!

vreta23

Inne i klosterkyrkan i Vreta kloster till vänster om altaret finns en märklig kyrkbänk från 1500-talet. Den består av ett högt fyrsidigt skrank, i vilken en bänk är insatt. Genom en dörr på kortsidan kommer man in i bänken. Den som sitter där döljs fullständigt bakom det höga skranket. Bänken har tillhört hertig Magnus av Östergötland som bodde på den närbelägna kungsgården Kungsbro en tid.

magnus6

Magnus var aldrig gift men han träffade åtminstone två kvinnor Valborg Erikdotter, de fick döttrarna Lucretia 1560-1625 och Virginia, och Anna von Haubitz, de hade dottern Helena 1572-1633. Lucretia blev 1586 gift med ståthållaren Christopher (von) Wernstedt.

Hertig Magnus dog på Kungsbro 26 juni 1595, en månad innan han skulle ha fyllt 53 år, och begravdes i Blå kyrkan i Vadstena där ett praktfullt monument restes över graven. Det sägs att hans kista hänger i kedjor inne i gravmonumentet eftersom han var rädd för spindlar.

magnus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.