Vreta Kloster och brudroven

Platsen för denna saga är Vreta kloster som låg utanför Linköping, i det som idag heter Vreta Kloster. Vreta kloster är Sveriges äldsta kloster och här har det hänt spännande saker. Om dessa spännande saker kan man höra i en folkvisa. Forskare tror att folkvisorna har en viktig tradition och många ursprung i Östergötland. Så den här historien har jag också använt när jag har pratat om folkvisor. Då börjar vi…

Det var en gång en prinsessa som hette Helena. Hon var dotter till kung Sverker och drottning Benedikta. Precis som många andra rika och fina flickor skickades Helena till klostret för att få en bra undervisning av nunorna. Det var så klostren fick alla sina pengar. De undervisade unga flickor, döttrar till Sveriges rikaste män.

vreta

Men Helena ville inte vara i klostret. Hon ville hellre vara med sin älskade Sune. Och Sune ville inte heller att Helena skulle vara i klostret. Året var 1210 när Sune en månljus natt band sin häst vid ett träd och lyckades på något sätt ta sig in i klostret. Där inne hittade han sin Helena och rövade bort henne från klostret. Sune och Helena gifte sig och fick två döttrar, Katarina och Benedikta. Katarina gifte sig med en kung och blev också drottning, som sin mormor.

Benedikta fick gå i kloster. Tror ni att hon ville det? Nä, hon ville hellre vara med älskade junker Lars. Vilket kloster tror ni hon fick undervisning i då? Jo, Vreta såklart!

vreta16

Så år 1245 var det dags igen. Junker Lars lyckades också ta sig in i Vreta kloster och rövade bort sin älskade, sköna Benedikta. De rymde till Norge. Tyvärr dog Lars efter bara några år och Benedikta flyttade tillbaka till Östergötland- Hon gifte sig istället med Svantepolsk. De fick fem barn, men den som är mest intressant är deras dotter Ingrid.

Varför då, undrar ni? Eller det kanske ni inte gör förresten, för ni kanske anar…

Ingrid var förlovad med en rik, dansk yngling, men hon var inte kär i honom. Så Ingrid skickades till Vreta kloster för att få undervisning och kanske för att komma på bättre tankar.

vreta21

Men Ingrid kunde inte sluta tänka på den fantastiske Folke. Å, Folke kunde inte sluta tänka på sin älskade Ingrid. Så Folke börjar planera tillsammans med sin bror Karl hur han ska kunna frita Ingrid från klostret. Karl fick tag i Ingrid som hjälpte till från insidan klostret.

vreta6

En dag 1288 stormade Folke in och fritog den sköna jungfrun. De red i ett sträck till Norge och den norske kungen tog emot dem. För Karl däremot gick det inte så bra. Han tillfångatogs och straffades hårt.

Ingrid kom dock senare tillbaka till klostret efter det att hennes älskade Folke har dött. Hon blir då abbedissa, alltså nunnornas chef, kan man säga. Hon avlöser då sin syster Katarina som tidigare varit abbedissa i klostret.

vreta14

Ja, ni både mormor, mamma och dotter rövades bort från klostret. Det kallas för Vreta Klosters brudrov.

Dessa händelser sjunger man om i en känd folkvisa.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.