Tora Borgarhjort

Den här berättelsen kan berättas vid vilken östgötsk fornborg som helst för det finns ingen som vet vart Herröd bodde med sin dotter. Å, historien i sig är ju ganska mycket en saga även om personerna som är inblandade troligen har historiskt ursprung. Att jag valde Veteklint beror endast på att den är närmast skolan där jag arbetade…

tora12

Tora Borgarhjort var dotter till den östgötske kungen eller jarlen Herröd. När hon var liten gav hennes fader en liten lindorm till henne i present.  Från början var det just en liten och söt lindorm. Men, ganska snart växte den, till ett fasansfullt monster som kunde liknas vid vår tids drakar fast utan ben. En vit, giftig, stor jätteorm som tog sig fram genom att snurra som ett hjul. Den rörde sig med en våldsam hastighet. Möjligen var lindormar förklädda jättar, har jag hört.

tora14

I vilken fall omslingrade den till slut hela hennes hela hennes boning. En borg i våra trakter, kanske var det fornborgen på Veteklint. Eller så var det någon annan av Östergötlands borgar. Vem vet? Herröd lät då kungöra att den som kunde döda lindormen skulle få hans dotter till hustru.

tora13

En ung man vid namn Ragnar Lodbrok hade tidigt förälskade i den sköna jungfrun Tora och antog utmaningen. Han var son till sveakungen Sigurd Ring, som vann över danernas kung Harald Hildetand vid slaget på Bråvalla Hed, men det är ju en annan historia. Ragnar klädde sig i speciella byxor av ludna vargskinn strukna med beck (”lodbrokor”) för att giftet inte skulle skada honom. Han lyckades döda lindormen och fick sin jungfru.

Men säg den lycka som varar, Tora blev sjuk och dog ganska snart efter att de gift sig. De hann dock få sönerna Erik och Agnar tillsammans.

tora7

Ragnar drog ut istället på krigsfärder.  Han begav sig till England och lyckades erövra landet. Han härskade nu över Sverige, Danmark och England.

Ragnar blev en gammal man och innan han dog lyckades han gifta om sig med Aslög, som också kallades Kraka. Hon var dotter till Sigurd Fafnesbane och Brynhild. (Sigurds äventyr är också spännande historier.) Ragnar och Kraka fick fyra söner, Ivar Benlös, Björn Järnsida, Vitsärk och Sigurd Ormiöga.

När Ragnar dog delade sönerna delade sedan upp länderna mellan sig. Sigurd Ormiöga fick Danmark och från honom härstammar många danska kungar. Björn Järnsida fick Sverige och från honom härstammar den kungaätt som kallas Munsö-ätten där Erik Segersäll och Olof Skötkonung finns med. Ivar Benlös fick England. Det har funderats en del på varför han kallades Benlös och en idé handlar om att han var förlamad i benen och fick bäras på en sköld. Men att han var stark och klok och behövdes därför i strid. Vitsärk hette egentligen Halvdan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.