Var är vi? En klurig dikt!

Tyckte på något sätt att den här dikttypen passade in bland alla semestertips och sagostigar. Det handlar om att arbeta med beskrivningar, att berätta om någon plats utan att säga vart man är. Här tränar vi att tänka enligt Lena Franzéns lässtrategier och det tredje steget som handlar om att lista ut något på egen hand med hjälp av antydningar. Det som också kallas inferrens eller att läsa mellan raderna.

var8
Ibland kan en bild och ge möjlighet till att läsa mellan raderna. Jag tror att de allra flesta barn skulle kunna gissa vart den här bilden är tagen.

Först måste man prata om olika ställen som man kan befinna sig på. Det kan ju vara miljoner, så det kanske är idé att begränsa sig åtminstone första gången. Jag skulle kunna tänka mig:

  • bondgård
  • skogen
  • biosalongen
  • stranden
  • skolan

var4

Nästa steg blir att fundera på vilka ord hör hemma t.ex. på bondgården, i biosalongen, i skogen eller på stranden utan att just använda de orden.

Dikten följer som vanligt ett enkelt mönster. Överskriften eller titeln på dikten är ”Var är jag?”. Sedan skriver man fyra eller fem meningar som beskriver platsen. Jag tycker det är roligt om eleverna får skriva rent dikten och att de sen får gå runt och gissa vart kompisarna befinner sig på sina dikter. Här behöver de inte rita till, det är till och med så att det kan förstöra det roliga…

Min dikt blev så här:

Sanden är varm av solen,

Parasollen trängs bredvid varandra,

Solen lyser glödande varm,

jag hör plaskade och skratt.

Vattnet glittrar i solskenet.

Så härligt att vara här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.