John Bauers öde – en tågolycka och en båtolycka!

Här kommer en historia som kan berättas vid Getå utanför Norrköping, i Gänna eller vid Hästholmen vid Vättern… Å, just i år, 2018, är den extra aktuell!

John Bauer föddes i Jönköping 1882. Hans största intresse var konst och redan som sextonåring flyttade han till Stockholm för att studera. Han fick då också sitt första arbete som illustratör. I Stockholm träffade han Esther som blev hans fru. Hon fick också vara förebild till prinsessan Tuvstarr, vacker som hon var med sitt långa, blonda hår och blåa ögon.

bauer

Tillsammans gjorde de många resor, till exempelvis Tyskland och Italien, för att studera konst. John Bauer reste också till Lappland 1905. Han blev djupt imponerad av samernas dräkter, redskap och föremål. Han fotograferade mycket och använde sedan dessa fotografier som inspiration när han tecknade.

1907 började han illustrera sagosamlingen Bland tomtar och troll och räknades snart som Sveriges främste sagotecknare. Om man tittar noga på trollens kläder, knivar och pjäxorna kan man se att de bär drag av samernas klädnader.

bauer6

1915 föddes sonen Bengt, eller Putte, som han kallades. Familjen bodde i Jönköping, men  började längta tillbaka till Stockholm. Och Esther längtade efter att måla igen. John och Esther hittade sitt drömhus och på hösten 1918 skulle flytten ske.

Den 1 oktober 1918 startade ett ånglok från Malmö med nya fina trävagnar. I Norrköping var tåget något försenat, loket byttes ut och ett stort, kraftfullt ånglok ska nu dra tåget. Lokföraren Wahlström avskydde när tåget inte höll tidtabellen och eldade på loket för fullt. Efter Åby satte loket fart och hastigheten var nu uppe i ungefär 70 km/h.

Det ösregnade och sikten var dålig. Det ösregnade precis som det gjort den senaste månaden. Regnet hade löst upp blåleran som banvallen, vid Getå, var byggd på och när detta tunga tåg kom sprängande orkade inte leran hålla rälsen på plats. Leran, rälsen och loket med med efterföljande vagnar störtade ner mot Bråviken. Glöden från lokets panna satte eld på de fina trävagnarna och förvandlade platsen till ett eldinferno. 42 människor av 170 miste livet.

Detta lok finns idag att beskåda på Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle. Du kan också klicka HÄR för att se en filmsekvens från YouTube!

Denna händelse lamslog stora delar av Sverige och det ansågs länge vara den värsta tågolyckan i historien. Och den skrämde vettet ur John Bauer och hans familj. De vågade inte ta tåget när flytten skulle gå. Istället valde de att resa med ångbåten Per Brahe över Vättern. Det ansågs säkrare!

Den 19 november 1918 kommer ångbåten Per Brahe till Gränna från Jönköping. I Jönköping hade den lastats med järnspisar, plogbillar och symaskiner. I Gränna kom ytterligare last på båten. Där klev också John Bauer ombord med sin hustru och lille son. Man tror att endast en tredjedel av lasten fanns i lastutrymmena, resten stod löst uppe på däck.

Det finns många historier om hur Per Brahe har fått ta med övervikt och gång på gång stött på grund.

Vättern är en lurig sjö. Rätt vad det är så blåser det upp till storm med höga vågor som följd. Vid 23-tiden lämnade fartyget Gränna för att gå till Hästholmen. Vinden hade då nått stormstyrka. Ombord fanns 24 personer, besättningen inräknad. Men båten kom aldrig till Hästholmen. Den förliste strax utanför. När båten svängt in mot Hästholmen kom den kraftiga vinden från sidan, lasten som inte surrats fast gav sig iväg över däck och blockerade dörrarna. Båten kantrade och sjönk. Ingen överlevde!

Här kan du se hur ångbåten Per Brahe såg ut!

John Bauer drömde om att utveckla sitt målande, men det fick stanna vid att han blev Sveriges främste sagokonstnär!

bauer4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.