Från Vasaslott till Vasaslott

När vi skulle berätta om Göta Kanal för eleverna gjorde vi en fiktiv båtresa med hjälp av en pp-presentation. Eleverna fick en inbjudan…

göta30göta31

Så samlades vi allihop i vårt stora musikrum, som vi kallar rörelserummet. Vi lät resan börja på smartboarden.

Vi hade väl inte riktigt använt oss av tillåtna bilder så jag får fylla på vartefter :o). Men här kommer platserna som vi berättade om…

 

Bild 1 GÖTA KANAL

Välkomna till denna båttur som ska föra oss från Vasaslott till Vasaslott. Vi kommer att färdas på ett av Sveriges sju underverk, ”Sveriges blåa band” Göta Kanal.

Det hade länge funnits planer på att bygga en vattenväg genom Sverige och den 12 april 1810 fick Baltzar von Platen tillstånd att bygga kanalen.

58 000 soldater och en hel del ryska krigsfångar (sägs det) jobbade med kanalen. Soldaterna fick bra betalt men jobbade 12 timmar om dygnet. Det tog 22 år och det  är Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna. På den tiden hade man inga maskiner utan allt grävdes för hand. Soldaterna använde järnskodda träspadar att gräva med . Det sägs att en hel del människor dog under tiden.

 

vasa

Bild 2 VADSTENA SLOTT

Vi startar vår resa här vid Vadstena slott som är just ett Vasaslott. Vadstena var en rik och mäktig stad som behövde skyddas från fiender. Gustav Vasa valde ut en lämplig plats, att det redan fanns hus där stoppade honom inte, och satte igång att bygga en  försvarsborg. Han tog sten att bygga med från alla kloster som han hade bestämt skulle stängas, bl.a. från Alvastra.

Det blev aldrig någon försvarsborg utan hans son Johan III byggde om det till ett vackert slott och där bodde sedan hertig Magnus som också var en av Gustav Vasas söner.

vasa2

Bild 3 HERTIG MAGNUS OCH VINDBRYGGAN

In till Vadstena slott fanns det en vindbrygga, en sån som finns i Robin Hood, ni vet, som man firar upp och ner.

Hertig Magnus gick ut för att kontrollera att vindbryggan fungerade som den skulle. Han bad sina knektar hissa upp vindbryggan. Det var bara det att när vingbryggan gick upp fastnade hertigens mantel i bryggan och han följde med bryggan upp i vädret.

När han sedan bad sina knektar att hissa ner vindbryggan igen hamnade han ju under bryggan och doppades som en tepåse ner i vattnet.

Det var bara för knektarna att hissa upp vindbryggan och hertig Magnus gick till väders igen. Och så där höll det på och hertigen doppades som en tepåse i vattnet, tills någon klok person kom på att hjälpa den stackars hertigen till fast mark.

 

Bild 4 VÄTTERN
Vättern är ju sagornas sjö och den är väldigt djup. Någonstans i djupet lurar ett litet sjöodjur ”Baby Nessie”.
Sagan om hur Vättern blev till berättar att det var en gång en gammal jätte som gick och plöjde. Han började i Närke och plöjde en djup fåra ner till kanten av Småland. Men han blev inte nöjd med sin plöjning. I ilskan tog han det han plöjt upp och kastade ut det i Östersjön. På så sätt kom Öland till och fåran som blev kvar är Vättern.
Vättern är en lömsk sjö på väldig kort tid kan det blåsa upp och bli höga vågor även om det tidigare varit spegelblankt vatten.
Natten mellan den 19 och 20 november 1918 sjönk en passagerarbåt Per Brahe utanför Hästholmen. 25 människor dog och bland dem fanns den kände sagokonstnären John Bauer och hans familj. Han hade för övrigt tagit båten istället för tåget eftersom det strax innan skett en otäck tågolycka utan Norrköping. Mer om det här!

 

Bild 5 MOTALA

Första spadtaget till Göta Kanal togs i Motala den 24 maj 1810. Sedan kom byggarbetena igång direkt, men bygget blev mycket dyrare och tog mycket längre tid än beräknat.

Baltzar von Platen betydde även mycket för Motala som ort. Han ritade själv stadsplanen. Han satt i en båt i Motalaviken målade stadsbilden som en solfjäder, där alla fjädrar utgick från ”Baltzar von Platens punkt”. Än idag är den del som idag kallas för gamla staden, utmed strandpromenaden, formad som en solfjäder. Det är därför som Motala kommun har solfjädern som stadstecken.

 

Bild 6 BALTZAR VON PLATENS GRAV

Baltzar von Platen hann adrig se sin kanal bli färdigbyggd. Han dog tre år innan invigningen. Hans grav finns utanför Motala längs kanalen.

 

Bild 7 MOTALA  VERKSTAD

På kanalen mellan Platens grav och Borenshult åker man genom Motala verkstad. Den startades 1822 av Baltzar von Platen. Den är Sveriges äldsta mekaniska verkstad. Där tillverkades bland annat gjutjärnsstommarna till slussportarna som annars är av ek.

Tillverkningen har bestått bl a av lok, fartyg (bl a flera kanalbåtar, Juno, Wilhelm Tham och Per Brahe) och broar (bl a Västerbron i Stockholm).

Motala Verkstad blev snabbt världsberömt för sin goda kvalitet. Bland annat byggdes världens första oljetanker på Motala Verkstad.

Till och med författaren Jules Verne hörde talas om Motala och lät en del av, sin sagofigur, kapten Nemos ubåt Nautilus komma från Motala Verkstad. Det var båtens ramm, som sitter i fören och används för att attackera andra båtar.

 

Bild 8 BORENSHULT

Nu har vi kommit till Borenshult och efter det att vi har passerat rullbron är det dags att börja slussa. I Borenshult finns fem slussar i rad i en sk slusstrappa. Dom kallas för minnets slussar.

 

BORENSHULT

Att slussa nerför slusstrappan går till på följande sätt;

Bild 9  Vattennivån i slssen höjs så att den blir samma som utanför slussen. Sen öppnas slussportarna så att båten kan åka in i slussen.

Bild 10  Sedan tömmer man ut vatten ur den slussen som man är i så att vattennivån blir samma som i nästa sluss.

Bild 11  Så här ser det ut när det släpps ut vatten genom en slussport.

Bild 12  Sedan öppnas slussportarna och båten kan åka in i nästa sluss igen.

Bild 13  Så stängs slussportarna igen bakom båtarna.

Bild 14  Så här ser hela slusstrappan ut…

 

Bild 15 BOREN
Nu åker vi ut på sjön Boren.

När den heliga Birgittas man Ulf Gudmarsson en gång skulle ta sig över sjön Boren var han nära att drunkna. Birgitta räddade honom och lovade att bygga en ny kyrka vid Boren. Hon kastade sitt ridspö och sa att där ridspöet hamnar ska det växa upp en ek och där ska kyrkan byggas. Eken växte upp och bygden fick namn efter sjön och eken nämligen Ekebyborna.  Om sägnen är sann eller inte, det vet vi inte, men när kyrkgolvet bröts upp 1648 fann man en ekstubbe som man tror är resterna från Birgittas ek.

Fakta för vuxna:

Vid kanalinloppet finns en mindre fyr. Här utspelar sig upptakten till kriminalromanen ”Roseanna” av Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Ett lik muddras upp och kriminalassistent Martin Bäck kopplas in.

 

Bild 16 BOREN OCH ULVÅSA

Vid sjön Boren på en udde finns resterna av det som var den heliga Birgitta och hennes man Ulfs hus. Birgitta var bara 13 år när hon giftes bort med Ulf och han var 18 år. Redan som barn såg Birgitta visioner. En gång såg hon jungfru Maria som satte en krona på hennes huvud. Birgitta var på sin mors sida släkt med kungen.

Det huset som syns på bilden är Ulvåsa slott. Här bodde Hogenskild Bielke. Han som skulle halshuggas i Linköping men smet och gömde sig i källaren på Ljusfors Herrgård.

 

Bild 17 BORENSBERG

Slussen i Borensberg – Nicolaus August – är en enkelsluss
och är den enda slussen i Östergötland, som manövreras med handkraft. I Borensberg ligger Sveriges Urmakareförbunds Skola där man utbildar urmakare.

vasa6

Bild 18 GÖTA HOTELL

Göta Hotell  som ligger i Borensberg är känt från flera svenska filmer bl.a. Göta Kanal eller Vem drog ur proppen? Det byggdes för ungefär 100 år sedan och ligger på en smal landtunga mellan kanalen och Motala ström. Göta Hotell finns byggt i lego på Legoland i Danmark.

 

Bild 19 VÄSTANÅKROKEN – STYRMANS FASA

Strax öster om Borensberg ligger ”Styrmans fasa”, en skarp sväng på kanalen. Här finns en vackert åttkantigt lusthus med snickarglädje.

vasa13vasa11

Bild 20 AKVEDUKT

På två ställen finns vägtunnlar under Göta kanal (inne i Ljungsbro och strax väster om Kungs-Norrby, den senare byggd 1994). Ett vanligt diskussionsämne är om Göta kanal på dessa ställen bildar en akvedukt eller om det är vägtunnlar under kanalen.

Bild 21 o 22 RULLBROAR

Bild 21  Mellan Borensberg och Ljungsbro finns flera rullbroar.

Bild 22  Vid Ruda finns en rullbro som tillhör den äldsta typen i Göta kanal. Den är byggd i gjutjärn i Motala Verkstad 1850.

 

Bild 23 LÅNGKANALEN

Efter Ljungsbro som ligger utanför Linköping kommer vi in i en lugn del av kanalen. Det är en lång sträcka utan slussar eller broar. Därför kallas den långkanalen…

vasa16

Bild 24-30 BERG

Bild 24  Bergs slussar är ett samlingsnamn på alla slussarna   som finns i Berg.

Bild 25  Först kommer vi till vägbron. Den modellen av bro heter klaffbro.

Bild 26 Sedan är det två dubbelslussar.

Bild 27 Nedanför slussen finns en konstgjord bassäng där det finns en gästhamn.

vasa3

Bild 28  Nu har vi kommit en bit ner i den stora slusstrappan i  Berg. Det är sju slussar i rad och det är den största trappan i Göta Kanal.

Bild 29  Tillsammans kallas alla slussarna i Berg för ”det stora lyftet”. De flyttas nästan 30 meter uppåt eller neråt.

vasa8

Bild 30  Vi ska nu fortsätta ut på Roxen.

 

Bild 31 ROXEN

Roxen är en grund sjö och här finns gott både fiskar och fåglar. Eftersom den är grund kan vågorna bli svåra att segla om det är blåsigt väder.

vasa14

 

Bild 32-34 NORSHOLM

Bild 32  Det första vi kommer till i Norsholm är järnvägsbron som måste öppnas för oss. Men den strular mest…   Sedan kommer vi till slussen i Norsholm fast den står för det mesta öppen. Den måste finnas om det blir problem med vattennivån i Roxen.

Bild 33  Två vägbroar till som går att öppna finns i Norsholm.

Bild 34  I Norsholm finns också den enda vägbron som inte går att öppna. Den är 22 m hög och man åker på den bron när man åker på E4:an mellan Norrköping   och Linköping.

 

Bild 35 BRÅDTOM SLUSS

Slussen har fått sitt namn just för att båtar har haft just bråttom. Slussen har varit väldigt oturförföljd. Först hette den Stockholm. Först körde ångfartyget Sjöhästen på bron så det tog fyra år att reparera den. Sedan körde lastbåten Mars på de nedre slussportarna så allvarligt att kanalen fick stängas. Då bytte man namn till Brådtom så att alla kaptener skulle tänka sig får ordentligt.

 

Bild 36 KLÄMMAN

Den här slussen står också för det mesta öppen men den behöver finnas när det är mycket vatten i sjön Asplången. Men alla båtar måste ju ändå åka igenom den och det är den knivigaste slussen för alla stora båtar. Här är det viktigt att de ligger rätt till i kanalen annars går de på botten. Men det är svårt att veta när man ska svänga för att komma rätt genom slussen. Det gör att många båtar törnar emot sidan på slussen. Sedan studsar de tillbaka och slår i andra sidan. Här brukar både färg och friholtar (fendrar av stockar) ryka.

 

Bild 37-39 SÖDERKÖPING

Bild 37  Söderköping är en spännande stad. Här finns alla historier om Ragnhild och jätten Ramunder. Här finn berättelserna om människorna som drack brunn på   Söderköpings Brunn för att bli friska och krya. Och här finns världen bästa glasställe   ”Smultronstället”.

Bild 38  Slussen i Söderköping

Bild 39  Det brukar vara roligt att gå utmed kanalen och titta på alla båtar. Här brukar flera av passagerarbåtarna ligga förtöjda.

 

Bild 40 TEGELBRUKET

Den näst sista slussen heter Tegelbruket.

 

Bild 41 TRÅNGSUND

För den som kommer från andra hållet, från det vida havet och just slussat in i Göta kanal vid Mem kommer Trångsund som en föraning om hur det kommer att vara på kanalen.
Här är alltså trångt – mycket trångt, och du har ingen aning om vad som döljer sig bakom kröken.

 

Bild 42-45 MEM

Bild 42 Nu har vi kommit till den sista slussen innan skärgården tar vid. Den heter Mem.

Bild 43 Den stora röda byggnaden byggdes av rivningsvirke från själva kanalbygget. Det var inne i detta magasin kung Karl XIV Johan höll invigningstalet för kanalen den 26 september 1832.

Bild 44  In/utloppet i Mem.

Bild 45  Piren i Mem.

vasa17

Bild 46 STEGEBORG

Så fortsätter vi ut i Skärgården och kommer till vårt slutmål. Det andra Vasaslottet, Stegeborg. Vi har nu passerat 37 slussar. De som finns i den östgötska delen av Göta Kanal. Det näst längsta byggnadsverket i världen, bara kinesiska muren är längre.Det byggdes för 600 år sedan och här har utspelats många dramatiska saker.

Kung Gustav I Vasa bodde på Stegeborg och hans andra son Johan III föddes här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.