Gullvagnen

Vid Kolmårdens djurpark ligger den mörka och djupa Kolmårdsskogen. Förr i tiden var det en plats som man fruktade och var livrädd för.

När folk var ute på resa och skulle norrut mot Stockholm var de tvungna att färdas genom skogen. För att ha turen med sig och få ”fri lejd” genom skogen kunde man lägga pengar i den offerbrunn som fanns vid Klinga. ”Fri lejd” behövde man för i skogen härjade vilda, hemska rövare. Men det där har vi ju redan pratat om här!

En plats där man kunde få vila i fred var Krokeks kloster. Kom man bara dit var man i säkerhet för en stund.

Så vi startar vid Krokeks gamla öde kyrka där klostret låg på medeltiden.

gull15

gull16

gull18

Munkarna i klostret hade inte bara problem med rövare, utan fick andra bekymmer på 1500-talet. Då var nämligen en väldigt känd kung på väg dit. Kan du gissa vem? Jo, just det, Gustav Vasa. Men han var ingen välkommen gäst, för han var där för att ta allt guld, silver och alla dyrbarheter som fanns i klostret. Å, Gustav Vasa tyckte inte om kloster!

gull7

Så munkarna i Krokeks kloster lastade alla sina dyrbarheter, allt guld och allt silver, på en vagn för att rädda dem från kungen och hans män.

gull43

Men det bar sig inte bättre än att rövare stal vagnen. Men innan de hann att komma till sin rövargrotta höll de på att bli upphunna av kungen och hans män. Så de körde vagnen rakt ner i en sjö, för att sedan kunna hämta upp det igen.

gull37

Rövarna kom undan sina förföljare. De lyckades ta sig till sin rövargrotta. Vägarna till rövargrottorna var hemliga. Ingen fick veta var de låg. Men det ska finnas en rövargrotta vid Björndalen, som heter Björndalens rövargrotta. Men vägen dit är nog väldigt hemlig för vi har inte hittat den. Vi vet att den ligger vid Östgötaleden, mellan Halsbråten och Jungfrukällan.

gull13gull12

gull41

Men även om vi inte hittade deras rövarkula, så hittade vi många häftiga platser…

gull40gull38

Ja men, hur gick det då för rövarna när de skulle hämta upp skatten igen? Jo, ser ni, det gick inte alls. När de skulle hitta guldet igen var det stört omöjligt. Många, efter dem, har försökt att hitta skatten, men ingen har lyckats, så sjön gömmer den fortfarande. Och därför så kallas sjön för Gullvagnen än idag.

gull14

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.