Göta Kanal

För det mesta håller jag ju till vid den del av Göta Kanal som går mellan Vättern och Slätbaken, eftersom jag är östgöte. Den här helgen har vi jag och familjen tittat närmare på den del av Göta Kanal som går mellan Vänern och Vättern, alltså den första delen.

Vi började ute vid Sjötorp, vid den den allra första slussen.

göta4

Det är så mäktigt att tänka att hela denna långa kanal är handgrävd. Eller ja, det vill säga 8,7 mil är grävd kanal, men det duger gott tycker jag! Vilken idé han fick, Baltzar von Platen, när han var så där ilsken på danskarnas tullar. 1810 startade bygget, ett av Sveriges i särklass största byggnadsverk och 1832 var det färdigt. Ett privilegiebrev från Karl XIII gav rätten att påbörja bygget. 58 000 indelta soldater från 16 olika regementen var de som gjorde jobbet.

göta2göta

 

göta24

Det kanske inte många vet är att de kända bröderna, Nils och John, Eriksson var elever hos Baltzar von Platen och arbetade med bygget av Göta Kanal. Baltzar von Platen fick dock aldrig uppleva hela kanalen färdig för han dog 1829 och hans grav finns utmed kanalen efter Motala. Kanalbygget startade just i Motala och Forsvik på varsin sida av Vättern. Forsvik har fortfarande den äldsta slussen. Slussar är det gott om hela 58 stycken.

DE HÄNDER SOM GRÄVDE PÅ GÖTA KANAL

Det var valkiga, seniga, beniga labbar
på valkiga, seniga, beniga grabbar.
Tåligt gnagde de hål på sitt fosterlands skal,
de händer som grävde på Göta kanal.

Vintern kom med sin kyla. De fick inte domna.
Sommaren kom med sin hetta. De fick inte somna.
De slet ut sig, i ösregn, när spaden blev hal,
de händer som grävde på Göta kanal.

utdrag ur Tage Danielssons visa från 1975.

Efter Sjötorp fortsatte jag och familjen till Lyrestad och till Norrkvarn. Vid slussområdet i Norrkvarn ligger Norrqvarns gamla kvarn som är omgjord till hotell och restaurang. Här finns också motorsågskonstnären Sören Niklassons fantastiska skapelser stugorna, Svampar och Stubbar. Å, vår logi för natten var Flugsvampen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Här finns också barnens minikanal som bara den är värd ett besök.

göta19göta20göta16göta15

Så fortsatte vår färd ut till Karlsborg för ett besök på Karlsborgs fästning. Mer om det kommer…

göta28göta29göta27

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.