Nu måste jag väl villigt erkänna att jag ger mig in på områden där jag kan fruktansvärt lite, så det finns en risk att det blir fel. Läs med kritiska ögon… Jag har dock försökt att googla mig till kunskap, så där som man gör dagligen som lärare. Det blir bara lite mer verkligt när man skriver det på pränt.
Blommans anatomi är en hel djungel när man börjar läsa om det och det finns nog inte så många lågstadieelever som orkar ta del av ens en tiondel. Men lite koll kan ju vara kul att ha och jag tänkte att eleverna skulle få vara blomdetektiver. Lektionen började med en presentation av Sveriges främste blomdetektiv Carl von Linné. Notebook-presentationen finns HÄR.
Eleverna fick en lathund och uppdraget att plocka blommor för att studera.
Presentationen om Linné är i notebook och lathunden skriven med typsnittet skolstil. Om man inte har dessa på sin dator kommer lathunden att se konstig ut och notebook-presentationen kan man inte öppna. Skriv ett litet meddelande i ”kontakta oss”, så fixar jag andra varianter.
Jag tyckte att det var roligt att ta med ett vitt lakan som eleverna kunde lägga blommorna på för att de skulle synas lite bättre. Under en praktik när jag läste på lärarutbildningen var det en av mina handledare som tog med sina elever till skogen varje vecka. Hon hade förberett en plastficka till varje elev med ett snöre i, så att de kunde hänga den om halsen. I plastfickan fanns en penna, en anteckningsbok och några bitar bokplast. Sen tror jag att de hade någon liten uppslagsbok också, eller så tog de med de gemensamt. Så kunde alla elever anteckna sina upptäckter och spara blommor i sin anteckningsbok. Fiffigt, tyckte jag!
Här kommer en liten uppdatering vilka blomställningar de vanligaste blommorna har. Det här är verkligen supersvårt, men det kan ju vara kul att studera…
Korgblommiga
Blåklint, Fibblor, Prästkrage, Maskros, Tussilago, Tusensköna, Kardborre, Renfana, Röllika, Solros, Tistel
Knippe
Förgätmigej, Smörblomma
Klase
Blåklocka, Liljekonvalj, Rödklöver
Flock
Gullviva, Hundkex