Rutschiiii…

Det där med friktion är ju superroligt! Jag valde att göra en ickevetenskaplig laboration, där resultat var något svårtolkat MEN vi hade riktigt roligt. Å, för er som kanske missat det, så tycker jag att det är otroligt viktigt att kunskap är kul. Hur ska man annars orka hålla på och lära sig saker?

Ja, nog om detta. Tillbaka till vår laboration.Vi skulle tillsammans undersöka vilka byxor som orsakade mest/minst friktion i rutschbanan. Eleverna fick i uppdrag att ta med sig två olika byxor, med olika material. De fick också fundera innan vilka slags byxor de trodde var snabba respektive långsamma. Här har ju eleverna en viss erfarenhet, så många hade idéer om vilka byxor de ville prova.

Byxor som valdes ut var galonbyxor, WCT-byxor, jeans, mjukisbyxor och tights.

friktion2

Eleven valde att skriva upp sina valda byxor i tabellen, sen kom vi till själva utförandet. Här kan vi ju säga att vädrets makter spelar roll. Just den dagen vi provade var det vackert väder, vilket gör att det blev två fasta material mot varandra. Kan ju gissa att resultatet hade blivit annorlunda om det hade regnat. Galon och regn känns som en superkombo, däremot inte  en torr rutschbana.

friktion9

Eleverna fick klocka varandra när de åkte nerför rutschbanan i de olika byxorna. Det var roligt men inte helt lätt att få resultat. MEN då får man ju diskutera det. Galon- rutschbana = stor friktion, men sen var det svårt att mäta, för att rutschbanan var för kort. WCT-byxorna hade i alla fall låg friktion.

Vid ett senare tillfälle hade vi en samtalslektion om lekplatsen. Då skulle eleverna dels diskutera friktionen i rutschbana, dels diskutera vilka av de enkla maskinerna som man kan hitta på en lekplats.

friktion3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.