Allemansrätten

Satte för många år sedan ihop ett häfte till eleverna som handlade om allemansrätten. De fick lyssna på berättelser om olika barn som hittade på saker och så fick de ta ställning till om barnen gjorde rätt eller fel. Ledorden för allemansrätten är, inte störa och inte förstöra.

Elevernas häfte finns HÄR!

Eleverna fyller i R (om det är rätt) respektive F (om det är fel).

alleman13

1. Kalle är ute och går  i skogen när han plötsligt hör fågelkvitter från ett träd. Han förstår att det kommer från fågelboet som finns där. När han kommer klättrande skrämmer han fågelmamman som flyger därifrån. I boet finns tre små, söta och burriga ungar. Kalle skulle så gärna vilja ha en fågel. Det har han önskat sig länge. Han tar upp en unge och tänker att det gör nog inte så mycket om han tar hem en unge. Det finns ju ändå två kvar. Har Kalle rätt eller fel?

2. Sara och Jonas har haft en mysig picknick i skogen. Innan de går hem plockar de ihop allt skräp och tar med sig hem. Får man ha picknick i skogen, rätt eller fel?

3. Samuel är ute och leker med sin boll. Han tar ett varv i Jonssons hage. För att ta sig dit måste han öppna grinden. Han stänger inte grinden nu eftersom han ändå snart kommer tillbaka. Rätt eller fel?

4. Hermansson är ute och går med sin hund Braxen. Han har fått ett nytt koppel, som han är stolt över att ha på sig. De går samma promenad nästan varje dag och njuter av att se hur naturen ändrar sig efter årstiderna. Gör de rätt eller fel?

5. Lisen älskar att klättra i träd. Det är bästa hon vet. I hagen finns ett sån’t där perfekt klätterträd, med många grenar nära marken. Nu på sommaren är det alldeles grönt av härliga löv och friska grenar. Gör hon rätt eller fel som klättrar?

6. Emil är ute och plockar svamp. Han älskar svampmackor. Det är det bästa som finns, näst rabarberpaj. Han har hittat både kantareller och taggsvamp. Får han plocka svamp i skogen, rätt eller fel?

7. Gustaf är en riktig utekille som alltid leker utomhus. Idag hittade han en hare som han lekte med. Han jagade den runt hela hagen. Haren hoppade runt som bara den. Gör Gustaf rätt eller fel?

8. Karin är ute och plockar blommor till sin syster som fyller år. Hon plockar blåklockor, smörblommor, prästkragar och hundkex. Sakta går hon genom hagen och nyper försiktigt av blommorna. Det blir en jättefin bukett. Får man plocka blommor ute i naturen? Rätt eller fel?

alleman8

 

alleman14

9. Olle och Lisa är ute och ror i sin nya båt. Från sin sommarstuga har de sett att det finns en jättefin ö som de vill besöka. När de kommer fram till ön ser en skylt där det står: ”FÖRBUD MOT LANDSTIGNING”. Olle och Lisa vet att skylten sitter där för att fåglarna ska få lugn och ro. Men de ska ju inte störa fåglarna så han kliver iland ändå. Gör de rätt eller fel?

10. Jessica och Erik har badat hela dagen och börjar att bli lite frusna. De tänder en brasa i sanden på stranden, för att bli lite varmare och passar samtidigt på att grilla lite korv, eftersom de är hungriga. Gör de rätt eller fel?

11. Stina hittar en klippa en bit ut i vattnet där hon tänder sin brasa. Det är verkligen jättemysigt att sitta där ute. Hon vinkar åt Jessica och Erik på stranden. Gör Stina rätt eller fel när hon tänder eld där?

12. Peter har varit och fiskat. Idag har han fått fler abborrar. Det är härligt och lugnt att sitta i båten en bit ut i vattnet och meta. Får han det? Rätt eller fel?

13. Hans är ute och åker vattenskidor. Han börjar faktiskt bli riktigt bra. Får man det? Rätt eller fel?

14. Simon har åkt med sina föräldrar till en sjö som ligger i närheten av där de bor. Där har de badat och solat hela dagen. Simon har provat sin nya badring. Den var perfekt att flyta runt på. Får man bada i en sjö, rätt eller fel?

alleman6

 

alleman15

15. Det börjar bli sent. Kristoffer och Nils har varit ute och vandrat hela dagen, och nu är det dags att slå upp tältet. De hittar en perfekt gräsfläck som inte lutar. Det är ganska nära ett hus, men de ska ju snart gå därifrån igen. Gör de rätt eller fel?

16. På morgonen plockar de ihop tältet för att ge sig iväg. De har ganska bråttom. Så ser de att de har glömt sitt skräp, men det är mest papper och matrester, så det blir ju snart jord. De lämnar det och går raskt vidare mot nya äventyr. Rätt eller fel?

17. Anna är ute och orienterar. Närmaste vägen till nästa kontroll är över Hermansson åker. Eftersom hon vill komma till målet så snabbt som möjligt springer hon med raska steg över åkern. Det har inte kommit upp så mycket på gärdet ännu, bara några korta strån, men hon blir alldeles lerig på skorna och byxorna. Gör hon rätt eller fel?

alleman7

Så gjorde jag avslutningsvis ett litet test, där jag kollade vad eleverna kom ihåg.

alleman16

 

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.