Sätragruvan i Risinge

Vånga och Risinge har en lång tradition av gruvor, där man i första hand bröt järnmalm. Vånga bergslag har haft sina privilegier så länge att ingen vet hur länge. De förlorade dock sina privilegier 1830.

sätra16

Men runt 1915 vaknade tanken om en ny gruva i Sätra i Risinge. Den låg inom det gamla gruvområdet och här hade man hittat svavelkis. Så mycket att det nybildade aktiebolaget AB Kis såg en ljus framtid. Ur svavelkisen fick man svavelsyra och sulfit. Detta var det brist på i samband med kriget och sulfit behövdes bland annat på pappersfabriken i Skärblacka.

sätra9

1917 öppnade ett dagbrott, det låg alltså ovan mark, eller som ett öppet hål i marken, inga underjordiska gångar. Ingången till brottet är en tunnel, en sk stollgång. När det gäller Sätragruvan är det stor risk för ras i detta och allmänheten bör undvika att gå in i dem. Samma år byggdes också ett anrikningsverk intill gruvan, med tillhörande krosshus, kalkugn, pumphus vid Glan och rödfärgsfabrik.

sätra14

Malmen fördes med en trallvagn till anrikningsverket. Där tömdes malmen i ett fack som rymde 60 ton. Det sköljdes med vatten och fördes sedan till en kross som pulveriserade malmen. Den pulverviserade malmen lades på stora bord där slutprodukterna avskildes. I processen fick man två biprodukter, nickel och gulockra, som användes för att tillverka rödfärg. Doverstorps rödfärg var något mörkare i nyansen än Falu rödfärg.

sätra

AB Kis målade upp stora planer och framtidshoppet var stort. Mätningar visade på flera miljoner ton malm och man beräknade utvinna 12 000-15 000 ton per år. Järnvägen gjorde ett sidospår så det fanns möjlighet att forsla bort malmen.

Arbetarbostäderna började byggas hösten 1917. I planen för gruvbyn fanns det 18 st arbetarbostäder, 2 st tjänstemannabostäder, post- och telegrafhus, restaurang, bibliotek och idrottshall.

sätra13

Men detta gick om intet! Malmen var inte tillräckligt ren, det gick inte att utvinna tillräckligt med sulfit. I oktober 1919 gick det inte längre och 1 december gick AB Kis i konkurs. De 100 anställda sades upp. Under den korta tid gruvan var verksam bröts  80000 ton malm, och utav den fick man 10000 ton anrikad malm.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.