Brottsplatsen

Ihop med att vi läste människokroppen gjorde vi en happening med en brottsplats. Vi arrangerade klassrummet så att en del blev en avspärrad brottsplats. Här kan man variera vilket brott det ska vara beroende på ålder hos eleverna.

Det behöver finnas glas med läppstiftsavtryck (så man ser att någon druckit ur det), en spegel eller glas med fingeravtryck, kanske en trasig klocka med en tid, en trasig tygbit, ett fotavtryck och annat som man kan komma på som kan hjälpa till att lösa brottet.

brott

Vill man kan man ju faktiskt låta någon av personalen vara ”skyldig”.

Eleverna får sedan, i grupp, fundera över vilka spår polisen kan hitta. De har hela tiden möjligheten att gå tillbaka till brottsplatsen och titta.

I helgrupp blir diskussionen sedan kring fingeravtryck, dna-profiler och människans unika kännetecken.

Eleverna kan sedan få jämföra fingeravtryck.

brott3

VITTNESMÅLET

En annan spännande uppgift är att testa minnet, som i ett vittnesmål. Låt eleverna titta på en ganska detaljrik bild, exempelvis en bild ur ”LasseMaja-serien” av Martin Widmark (kan ju passa när det handlar om vittnesmål.. ). Låt dem titta på bilden en stund (ca 30 sek) och ta sedan bort bilden. Eleverna ska sedan i grupp svara på frågor om bilden. Det kan handla om färg på kläder, hur många människor som finns på bilder, frågor om föremål o.s.v.

brott4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.