Sönderklippta meningar…

Först vill jag bara tacka för härligt peppande ord i kommentarer… Då fortsätter jag att publicera alla olika lektioner och idéer jag har samlat under åren. Ta dem för vad det är, idéer, gör dem till era, plocka go’bitarna.

Något som vi försåg våra elever med mellanvarven var lite olika knep & knåp-övningar. Sån’t där som jag själv löste i olika pysselböcker när jag var liten. Jag misstänker, att vi i denna digitaliserade verklighet vi lever, har barn som aldrig mött en pysselbok. Så då kan det vara kul som lite extra uppgifter att arbeta med diverse språkkluringar.

Sönderklippta meningar är, precis som det låter, meningar där man kastat om alla orden. Elevernas uppgift blir då att placera orden i rätt ordning. Ett bra sätt att träna meningar. I början hjälpte vi alltid till med att ett ord hade stor bokstav, och då alltså skulle vara först och ett ord hade en punkt och skulle då vara sist. Sedan kan man vartefter krångla till det med namn i meningen, frågetecken och utropstecken.

meningmening2mening3

Vi använde läseboken ”Vi läser” och därifrån kommer namnen, Tor, Siv, Lena, Elin och Lump. Lump är för övrigt en hund och inte en katt som man kan lockas att tro :o)

mening4

mening5

Zorro kallade våra elever ett spel med boll, där man står i fyra rutor och passar en boll mellan varandra. Det gäller att hela tiden kunna ta bollen. Missar man den åker man ut.

Fler sönderklippta meningar finns HÄR.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.