Läsförståelse

Har med mina elever genom tiderna arbetat mycket med läsförståelse, långt innan ”En läsande klass” kom på tapeten. Någon som också har funderat kring det där med läsförståelse är specialpedagogen Lena Franzén.

Hon betonar hur viktigt det är att läsa tillsammans och ställa frågor kring det lästa. Frågorna kan delas in i tre olika kategorier.

läsa 23

Det finns tre svarskategorier att ta ställning till:

• Precis där, för att besvara detaljfrågor. Orden i frågeställningen och det mest lämpliga svaret finns i en och samma mening, dvs precis där.

• Tänk efter och leta, svaret i texten finns även här, men är lite svårare att hitta. Man måste tänka efter och leta efter svaret. Enklaste varianten är att orden i frågeställningen härrör från en mening och svaret från en därpå följande.

• På egen hand, svaret finns inte i texten utan måste hittas i läsarens egen omvärldskunskap, i ”läsarens eget huvud”. Det är relevant till texten, men går inte att finna där. Man måste göra en inferens.

Lena Franzén

Dessa frågekategorier har varit grund för ”mina” texter, för nu kommer bekännelsen. Jag har inte alls skrivit dessa texter, utan ärligt stulit dem från andra, och ändrat dem så de passade mina krav.

Här kommer några smakprov…

läsfö9läsfö10läsfö11läsfö12

Alla texterna finns HÄR!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.