Det här med olika lärstilar är ju spännande. Redan i början av min lärarbana funderade jag ganska mycket kring det.
Då delade man in lärstilarna i tre delar:
Visuell Auditiv Kinestetisk
Jag gick till och med så långt att jag målade tre akvareller som jag tänkte använda i klassrummet för att visualisera de olika lärstilarna. Örnen fick representera det visuella, den som använder ögonen för att lära (läsa, titta på film, studera bilder eller diagram/tabeller m.m.).
Dovhjorten får symbolisera den auditive, som gärna lyssnar (föreläsningar, inspelade texter, diskussioner).
Rävungarna representerar det kinestetiska, som handlar om att lära med kroppen och händerna (rita, måla, dramatisera, forma).
Idag delar man upp den kinestetiska i två delar, dels den kinestetiska som handlar om att lära med kroppen och känslorna (learning-by-doing, röra sig, göra, uppleva, exprimentera, dramatisera) och dels den taktila (hands-on-learning, skriva, måla, rita, spel, pussel, kort)
När jag planerade mina temaområden ville jag att alla dessa delar skulle ingå. Jag lyckades inte alltid, men tanken fanns där ändå.
Vid ett tillfälle bestämde vi oss i arbetslaget att dra detta till sin spets. Vi skulle arbeta med dinosaurier. Eleverna fick fundera på vilken som var deras lärstil.
Vi ville ju att de skulle lära sig vissa gemensamma saker om fyra olika dinosaurier (t-rex, stegosaurus, triceratops och diplodocus). Vi ville att efter arbetsområdets slut skulle de kunna berätta om namnet, kännetecken, storlek, föda, hur de levde, fyndplats och någonting speciellt om varje.
Vi gjorde sedan tre olika grupper:
GRUPP 1 Visuell
Denna grupp fick titta på film om dinosaurier och läsa texter om dinosaurierna.
GRUPP 2 Auditiv
Denna grupp fick lyssna på berättelser och texter om dinosaurier samt diskutera.
GRUPP 3 Kinestetisk
Här fick eleverna tillverka alla dinosaurier i lera och bygga upp en dinosaurievärld.

Jag kan ju säga att fördelningen i grupperna var inte helt jämn. De allra flest valde att göra dinosaurierna i lera, men så fick det vara. Efter arbetets slut fick eleverna fick eleverna fundera på om de verkligen varit i den grupp där de lärt sig mest eller om de var i den grupp som lät roligast.
Så här i efterhand skulle jag nog inte göra ett så stort arbete i olika grupper för eleverna behöver få prova på olika delar, men det var spännande att prova.