För några veckor sedan fick ni träffa bröderna Dalton, de riktiga bröderna Dalton. Eleverna fick tre frågor att fundera på… Den lektionen kräver ju såklart en uppföljning. Det finns så otroligt mycket roligt att göra kring ljud. I kunskapskraven står det att eleverna i åk 3 ska kunna berätta om ljud och i centrala innehållet att det handlar om människans upplevelser av ljud. Eleverna också få göra enkla naturvetenskapliga undersökningar och dokumentera dessa med text och bild.
Elevernas frågor var…
Fråga 1 och 3 handlar om hur ljud färdas i olika material och fråga 2 om ljudets färdriktning.
Lite fakta:
- Ljud är vibrationer.
- Ljud behöver något som kan föra vibrationerna vidare, i vakkum hörs alltså ingenting.
- Ljud kan transporteras genom olika sortera material som luft, vatten eller metall.
- Generellt kan man säga att ljud transporteras lättare genom fasta ämnen och sämst genom gaser.
- Ljud överförs alltså lättare genom metallrör eller räls, än genom luft.
- Hårda, blanka och släta ytor reflekterar ljud (därför ljudet hörs bra över en spegelblank sjö).
- Mjuka, grova eller fluffiga ytor absorberar ljud.
- Man kan koncentrera och förstärka ljud genom ett blankt, konkavt material, men kan kan aldrig ”stå ivägen” eller bryta ljudvibrationerna (som med ljus).
- Ljud färdas inte så bra över gränsen mellan luft och vatten. Är du under vattnet kan du inte höra vad som händer på land och vice versa.
Denna fakta är hämtad från skolverkets material concept cartoons som alla lärare har tillgång till på skolverkets hemsida (rektor ska ha ett lösenord). Det är ett fantastiskt diskussionsmaterial, se nedan…
Här finns många liknande diskussionsunderlag i NO:ns alla olika delar. Här finns också svaren… och tips på passande undersökningar och experiment.
Kan också tipsa om ett fantastiskt experimentmaterial som är tillverkat av Hans Persson. Det är ett kopieringsmaterial och kostar en del att köpa in, men betalar sig i längden.