Clas Rosvall är författare, pedagog och föreläsare och har i många år inspirerat och utbildat andra pedagoger i språklek. Han har fantastiskt roliga idéer hur man kan leka med språket och tips på hur man kan berätta sagor med barnen. Jag kommer återkomma till honom flera gånger…
Idag ska vi prata om saker som är osynliga… Vad finns runt omkring oss egentligen? Å hur kan vi egentligen veta om det finns osynliga saker eller inte? För dom syns ju inte!
Barn fascineras ofta av det som är osynligt! Å, författaren till dikten ovan (kan det vara Clas Rosvall månne?) får ofta frågan vad som ska stå på de tomma platserna. Och svaret blir alltid detsamma: ”Hur ska jag veta det? Det är ju skrivet med osynligt bläck.”
Några som svär ganska mycket är sjörövare. En av gångerna som jag arbetade med Ludvigs galleririm fick det handla om just sjörövare.
MEN först är det nog på plats med en presentation av Ludvig. Ludvig har ett galleri (nytt spännande ord, tycker läsfixarnas detektiv) med många tavlor. Men tavlorna är lite speciella, som du kan se nedan… (Bilderna är hämtade ut Clas Rosvalls bok Ludvigs galleririm.)
Dessa tvåradiga verser är lätta att konstruera. Mallen är enkel;
Här ser vi en osynlig….
Som… en osynlig…
Vi hjälptes också åt att komma på rimord tillsammans med pirattema…
Pirat – mat – fat – lat
Ö – sjö- dö
Planka – vanka – anka – tanka
Svärd – värld
Flagga – vagga – slagga
Skepp – läpp – släpp
Segel – dregel – spegel
Båt – låt – tåt – våt
haj – kaj – svaj
boj – koj – ohoj – oboy
Så här blev mitt galleririm…
Så fick eleverna skriva egna galleririm. Självklart behövde de inte använda de rim vi skrivit upp tavlan, men det underlättade för några elever som tyckte skrivandet var kämpigt…
Så på slutet kommer en annan variant av arbetet med Ludvigs galleri… Som vanligt finns arbetsbladen HÄR!