Åkerholm säteri – Georg Henrik Lybecker

Flera generationer efter Bengt Soop, blir baron Georg Henrik Lybecker d.y ägare till Åkerholm, i mars 1730, när hans föräldrar dör på samma dag. Modern Ebba Eleonora Claesdotter Creutz dör hemma på Åkerholm och fadern friherre och ryttmästare Georg Henrik Lybecker i Finland. Båda begravs dock i koret i Lofta kyrka.

Gerog Henrik d.y. är bara 10 år när föräldrarna dör. Huset som familjen bodde i låg strax norr om den nuvarande huvudbyggnaden.

Bengt Soop är Georg Henrik d.y.s morfars mormors far, så Åkerholm är fortfarande i släktens ägo.

Den 9 augusti 1741 gifter sig tjugoettårige Georg Henrik med friherrinnan Hedvig Christina von Knorring. De fick 13 barn tillsammans. Hedvig Christina är dotter till överstelöjtnanten Isaac von Knorring på Ottinge och hans hustru Eva Christina de Beche. Isaac deltog i Karl XII ryska krigståg och var med vid det förfärliga nederlaget vid Poltava. Han satt länge i rysk fångenskap innan han fick komma tillbaka till Sverige.

Hedvig Christinas bror Göran Isaac von Knorring är en egenmäktig och förnäm herre. Han är ungkarl och bor på sitt älskade Forsby. Vid ett tillfälle kommer de två yngsta systersönerna, Otto och Axel, på besök, men morbrodern är inte hemma. Hovmästaren Rigeltaube dukar upp matbordet. Han dukar det för tre och tänker att han själv ska sitta vid samma bord och äta. Men Otto protesterar högljutt och talar om att han minsann inte äter vid samma bord som tjänstefolk. Mitt i detta kommer morbrodern hem, men i stället för att bli arg, gillar han Ottos tilltag. Otto blir hans gunstlig och när han dör ärver Otto hans älskade Forsby. Det berättas också om denne Göran Isaac von Knorring att han hämtade sina föräldrars soft från Lofta kyrka och begravde dem i en lund på Forsby istället.

Tillbaka till Åkerholm. År 1751 står det i jordeboken ”Bokalla” eller ”Åckerholms säteri”. Lybecker beställer och låter bygga ett nytt, präktigt stenhus med två flyglar, omkring 1750-1759. Som byggmästare utses Johan Georg Strubel från Norrköping. Han är troligen av tysk härkomst, välutbildad i tidens arkitektur och med mycket goda meriter. Han beskrivs som en berömlig man och ett unikt exempel av käckhet, driftighet, konst och utomordentligt flitig. Stubel avlider under tiden som Åkerholms stenhus byggs 1755. Åkerholm herrgård utgör tillsammans med Helgerum en milstolpe i sydvästra Sveriges herrgårdsarkitekturs utveckling. Till godset hör ett tegelbruk som ligger nere vid Sandvik, ett mejeri, ett bryggeri och en smedja.

Stenhuset har en frontespis på både gårdssidan och trädgårdssidan och en stor, vacker klocka med slagverk. Det går en låg, bred stenbro framför den vackra ingångsdörren. I trädgården bakom huset finns drifthus och spaljéer.

Under huset finns flera källarvalv, men ett är mer intressant än de andra. Det är nämligen igenmurat. Genom åren har det funnit många gissningar vad som gömmer sig i källarvalvet. Är det kanske så att det är ett parti vin som ska få åldras i lugn och ro, eller har ett brott begåtts och offret murats in i källaren. Säteriets tjänare säger sig ha sett en grå- eller vitklädd spökfru vandra ut från källaren, för att sedan försvinna ut genom frontespisfönstret åt trädgårdssidan.

Georg Henrik Lybecker dör 20 oktober 1776 och hans arvingar säljer säteriet till godsägare Stjernsvärd. Lybecker är då ryttmästare vid livregementet till häst och friherre till Åkerholm, Ottinge, Hässelby, Bjursund och Djursnäs. Han har varit med vid hattarnas ryska krig och pommeska kriget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.