Experiment med Bamse och hans vänner – vulkanen, trolldryck, draken och häxan

Plötsligt en dag börjar marken plötsligt att skaka och skälva vid Kullarna där Bamse och hans vänner bor.

”Vulkanen kommer att få ett utbrott”, säger Skalman. ”Vi gör bäst i att gå så långt bort från den som möjligt.”

Bamse och hans vänner packar ihop sina saker och går bort från vulkanen.

Så kommer ett moln av rök från vulkanens inre och varm lava börjar rinna utmed vulkanens kant.

När vulkanen har tystnat, lavan har slutat rinna och marken har slutat skaka, tittar något upp ur vulkanen. Det är en nos från ett jättedjur. Det är en drake som kommer uppklättrande ur vulkanen. Draken kan trolla, men det absolut förbjudet på Kullarna. Det har Bamse bestämt.

Men det är inte bara draken som kan trolla. Häxan Hia-Hia kan det också. Hon bor i en stor, mörk skog full med troll, som kallas Trollskogen.

En dag kommer Lille skutt springandes mor Bamses hus. Lille Skutt? Det ser inte ut som Lille Skutt! Det ser ut som en flugsvamp! Vem har förtrollat Lille Skutt? Är det draken eller Hia-Hia?

”Hur ska vi få veta vem som förvandlat Lille Skutt”, undrar Bamse. ”Prova den här magiska saften”, säger Skalman,”droppa den på flugsvampen.” Bamse gör genast som Skalman säger och det vita på svampen färgas rött.

”Aha”, säger Skalman, ”då vet jag vem det är!”

Skalman vet att det var skillnad på Hia-hias trolldryck och på drakens trolldryck. Hia-Hia älskar nämligen citron och häller i det i sin trolldryck. Det doftar så gott, tycker hon. Draken vill ha diskmedel i sin trolldryck. Det är härligt med bubblor!

Skalmans magiska saft färgade svampens fot röd. Samma sak kommer att hända om han droppar några droppar magisk saft i de två olika trolldryckerna. Den kommer att färgas röd. Vem tror du är skyldig? Vems trolldryck kommer att färgas röd? Ja, det är bara att prova!

Bamse går in i Trollskogen till Hia-Hias hus och hämtar hennes trollformelbok. Står inget på sidorna. Behöver hennes glasögon. Bamse tar Hia-Hia i örat och tvingar henne läsa boken. Lille Skutt blir Lille Skutt igen och draken får bli liten så att han inte kan ställa till med bekymmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.