Lasse-Maja-grottan

Nu är sommaren här med semester och utflyktsdagar. Som vanligt under sommaren blir det fler inlägg om utflyktsmål och färre om lektionstips. Men som vanligt ingår ju en hel del historia i mina utflykter, till mina grabbars stora förtjusning, eller inte! Men dom får snällt lyssna ändå! Dagens utflykt gick till en grotta med en spännande historia…

En höstdag 1785 föddes en liten buspojke i torpet Nöden i byn Djupdalen i Västmanland. Modern Stina kom från rik bergsmanssläkt, medan fadern Lars var skräddare. Denna lille gossen, som fick namnet Lars ”Lasse”, gjorde sig tidigt känd för sina skämt, sin stora ovilja att arbeta och sina stölder. Redan som sjuttonåring straffades han första gången med spöstraff och lovade att han skulle bättra sig. Men det gick så där, kan man lugnt säga!

Lasse hade en period en relation med en torparedotter Maja. Hos henne gömde han sig ibland, för att komma undan lagens långa arm. Det var också hos henne som han provade kvinnokläder för första gången och enligt honom själv tyckte både Maja och hennes föräldrar att såg präktig ut i kvinnokläder. Lasse kom sedan att uppträda både som man och kvinna och fick namnet Lasse-Maja. Han berättar att det var lättare att få arbete klädd som kvinna, medan det var lättare att stjäla i manskläder. För stjäla det gjorde han. 19 år gammal kom han till Stockholm för första gången och tjuverierna tog fart på allvar.

Han greps många gånger, så stölderna kan inte ha varit alltigenom smarta. Men han var desto bättre på att rymma. Det finns många platser som bär på spännande historier om Lasse-Maja, men idag börjar vi här, i Småland, utanför Hultsfred, i Lasse-Maja-grottan. Nu är det kanske så, att Lasse-Maja faktiskt aldrig var i den här grottan, men det behöver ju sagorna och sägnerna inte bry sig om, som tur är!

1806 dömdes Lasse-Maja för andra resan stöld och 1808 för tredje resan stöld. Han dömdes till livstid på fästning. Den 4 maj 1811 skulle han flyttas från Västerås till Örebro slottsfängelse, för att sedan transporteras vidare till Karlskronas fästning. Men han lyckades rymma. Han höll sig undan länsman från maj till 22 februari 1812.

1812 gjorde Lasse-Maja inbrott i Järfälla kyrka. Han och hans två kumpaner fick med sig både kyrksilver och pengar. Men detta ska också bli hans sista tjuveri. Han fångades in och dömdes 1813 till livstids fängelse på fästning. Det finns många historier om vart han gömt allt sitt stöldgods. I sin självbiografi, som han skriver under sina år på Karlstens fästning, finns en hel del korrekta detaljer om stöldgods, som kan härledas till olika tingsprotokoll. Däremot kan beskrivningen av Lasse-Majas liv diskuteras, kronologin stämmer dåligt och bilden av honom själv är inte riktigt sann. Men han var en duktig och rolig berättare, det ska han ha. Beskrivningen av hans utseende berättar att han är av medelmåttig längd, med stadigt byggd, blek i hyn, blå eldiga ögon, svart avklippt hår och med ett ärr över pannan.

Efter 26 år (1839) slapp han ur fängelset efter att ha blivit benådad av Karl XIV Johan 1838. Enligt sägnen berodde strafflindringen på att han imponerat på kungen med sin kokkonst.
Efter fängelsetiden bestämde han sig för att bli bonde och bosatte sig utanför Arboga. Där dog han 1845 efter att ha varit svårt sjuk de sista åren.

När han rymde från Örebro hade han en grå lantvärnsrock med mässingsknappar, gula eller gröna byxor, en gammal svart hatt och skor, men inga strumpor.

Nu är det dags att utforska Lasse-Majas grotta, och tänk, om det är just här han har gömt sitt stöldgods. Leta noga! Klättra ner för stegen och utforska grottans två kammare.

Från det att Lasse-Maja var omkring 15 år var han ständigt på flykt undan länsman, hämndlystna offer eller svekfulla kumpaner. Ofta var han tvungen att sova på höskullar eller ute i skogen, även vintertid. Så visst skulle det vara möjligt, att Lasse-Maja bott i en grotta som denna, om han varit trakten. Ofta sökte han sig också till Stockholm, eftersom det var lättare att försvinna i vimlet där.

Han stal allt han kunde komma över, hönor på en gård, spånor från ett tak, fårull från en bonde, en kanna mjölk eller en sko från en skomakaränka i Stockholm. Lasse-Maja gjorde egentligen aldrig någon stor kupp, men han stal hela tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.