Medevi brunn och mamsell Ulla

En plats väl värd ett besök är Medevi brunn. Medevi brunn är Nordens äldsta hälsobrunn. Den grundades redan 1678 av Gustav Soop och Urban Hjärne.

Här finns många intressanta saker att titta på. Apoteksmuseet med det som sägs vara Sveriges äldsta apotek. Kanske intresserar Jöns Jakob Berzelius elektricitetsmaskin, som användes för att bota reumatiker med elchocker. Han var praktikant här vid sekelskiftet 1800.

Varje kväll, sommartid, anordnas grötlunken, där alla gäster marscherar till samma marschmusik som alla tidigare år, sedan urminnes tider. Promenaden avslutas med en liten ceremoni vid Socitetsverandan – där alla önskas God natt!

Urban Hjärne hade besökt platsen redan år 1677 och upptäckt att där fanns en riktig surbrunn. Det betyder att det fanns en källa med starkt kolsyrehaltigt vatten, alltså ett hälsobringande vatten. Gustav Soop ägde Medevi gård och var markägare. Intresset av en hälsobrunn fanns hos Gustav Soop och han drömde om att hitta en hälsobrunn.

Högbrunnens äldsta delar byggdes vid uppförandet av brunnen och är tillsammans med flera av byggnaderna byggnadsminnesförklarade.

Medevi har haft många celebra besök under åren. Redan året efter att hälsobrunnen slagit upp sina portar kom änkedrottningen Hedvig Eleonora på besök. En rad kungligheter har sedan druckit brunn här, Karl XI, Gustav III, Karl XV och Carl XVI Gustav.

Men Medevi har fler besökare, sådana där som jag tycker är lite extra spännande. Som tidigare nämnt förärades brunnen av kungligt besök redan året efter öppnandet av änkedrottningen Hedvig Eleonora. Hon har sedan anlänt till brunnen många gånger. Det sägs nämligen att man kan höra drottningens ekipage, med häst och vagn, komma framkörandes till Stora gången. Drottningen själv kan man sedan höra när hon vandrar omkring i Ljungbyggnaden med sina frasande sidenklänningar.

År 1792 kommer en dam vid namn mamsell Ulla för att arbeta på Medevi brunn. Hon är av fin familj och hon blir snabbt populär bland de manliga brunnsgästerna. Hon har en önskan ”att bli begravd såsom hon stod och befann sig”. Detta blir hon lovad, men de nya ägarna vet inte om detta när mamsell Ulla dör på sommaren 1813. Kvinnorna som ska göra i ordning liket gör en häpnadsväckande upptäckt. Mamsell Ulla är inte en kvinna, utan en man. Nu uppstår ett stort problem! Det var strängeligen förbjudet, på den här tiden, att utge sig för att vara någon man inte var. Då var man en brottsling! Å, en brottsling fick inte begravas på kyrkogården! Men, mamsell Ulla var av fin familj. De män som charmats av mamsell Ulla kände sig svikna och var arga. Vad skulle de göra? Det fick helt enkelt bli en kompromiss. Mamsell Ulla begravdes på kyrkogården tillsammans med ett barn, utan gravsten. Men mamsell Ulla lämnade aldrig Medevi hon finns kvar där ännu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.