Ett fantastiskt mynt från Gryt

Jag slår mig ner på bryggan vid Fyrudden och tittar ut över vattnet. Här, i Gryt, växte min farmor upp och hennes förfäder i många, många generationer tillbaka.

Jag har tänkt sammanställa lite släkthistoria om människorna här, men det finns också andra spännande historier att berätta.

Från Fyrudden går båtar till flera platser i skärgården, bland annat ut till Häradskär som ligger längst ut i Gryts skärgård. Här finns en gammal järnfyr, den näst äldsta i Sverige, och den leder in till en segelled som har används sedan 1200-talet.

På 1600-talet inrättades en lotsstation här, och frågan är om den var i bruk när det, som jag nu ska berätta om, skedde.

Året är 1646 när ett stort handelsfartyg med minst två master kommer inseglade mot Häradskär. Fartyget är ungefär 30 meter långt och har en last av stångjärn och kopparmynt. Vad som händer sedan är det ingen som vet? Ingen har heller kunnat lista ut vad fartyget heter och var det kommer från!

Men i höjd med den fiskeplats som kallas Vraket förliser skeppet och sjunker till botten. 1974 upptäcker två sportdykare vraket och dess myntskatt.

Fyndet är unikt i världen. Innan detta vrak upptäcktes fanns bara tre plåtmynt av valören tio daler bevarade. Dessa är präglade under en kort period under drottning Kristinas regeringstid.

I hytten på fartyget hittas fem väldiga tio-dalers plåtmynt, alldeles nyligen utgivna. Ett av dem är daterade till år 1645 och det är det enda existerande från det årtalet. Dessa är de största mynten i världen. Innan vraket upptäcktes visste man inte heller att de tillverkats så sent som 1645. Tio-daler-myntet är 33×62,5 cm stort och väger 19,7 kg. Sverige försökte på 1600-talet upprätthålla priset på sitt faktiska kopparmonopol. Men transporterna av dessa myntplåtar var besvärliga, eftersom de var så tunga och många trillade i vattnet. Totalt tillverkades 26 500 av dessa mynt. Myntplåtar är vanliga i svenska vrak. De har hittats på flera ställen i världen, som London och Sydafrika, men kan alltid härledas till svenska sjöfarare.

Vidare hittas närmare 2200 rundmynt, det äldsta myntet är en ettöring från 1627 och det yngsta från 1646, järnfragment, spelpjäser i trä, dymlingar och kritpipskaft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.