Naturskola – Vinter i Mattisskogen

Nu är det vinter i Mattisskogen s.70-79. Vi läser om Ronjas utflykt i vinterskogen och naturskoletillfället handlar om spår efter djur och djurens övervintring.

Hur gör egentligen djuren för att överleva vintern? Ja, här kommer en lite kort information om några av våra mest kända djur.

Ekorren samlar och hamstrar extra mat på sommaren och hösten så den har att ta av när vintern och snön kommer.

Igelkotten, hasselmusen och fladdermusen går i dvala, eller ”energisparläge” skulle man kunna säga. De hittar platser där det inte fryser, gamla gruvor eller en bit ner i marken.

Björn och grävling går i ide (och om det är riktigt kallt även ekorrar). De äter upp sig på hösten och sover sig igen hela den kalla vintern. Det kan hända att de vaknar om de blir störda. Barnen föds i idet.

Många fjärilsarter övervintrar som larver, och blir puppor och färdiga fjärilar på våren. Några få övervintrar som färdiga fjärilar och det är dom vi ser först på våren t.ex. citronfjäril. Myrdrottning och arbetarna övervintrar långt nere i stacken. Getinghonan övervintrar själv på någon skyddad plats. Insekter, spindlar övervintrar som ägg, larv eller puppor.

Några fåglar flyttar långt söderut som exempelvis sädesärla, svala och gås. Men så finns det några fåglar som bara flyttar så långt det behövs för att de ska hitta föda, ex. trast och gräsand. Sedan finns det ju de som stannar hela vintern. Det är t.ex. mesar som samlar mat tillsammans som de delar på.

Älgar, rådjur, hjortar, harar och rävar får tjockare päls. Skogsharen byter till och med färg på pälsen.

Många djur får anpassa vilken mat de äter på vintern. De äter den mat de kan få tag på.

Ett annat bra skydd mot kyla förutom skogen är snön. På områden där det är högt gräs kan inte snön komma ända ner till marken. Det blir då ett utrymme mellan snön och marken som är ett väldigt bra skydd för små djur som t. ex. möss och sorkar. De lever av insekter som håller till i det skiktet. Även växtdelar och växtrötter kan lätt nås som föda. Temperaturen under snötäcket är nästan alltid över fryspunkten.

Ormar, ödlor och salamandrar kryper ned till frostfritt djup. Dessa djur är beroende av hålor, stenhögar där de kan komma ner. Paddor och grodor övervintrar på botten av åar och sjöar. Fiskar flyttar från strandnära till djupare områden.

Utifrån den här korta informationen får eleverna fundera på vilka djur det faktiskt är möjligt se på vintern eller hitta spår efter. Och vilka slags spår kan det röra sig om? Efter det var eleverna redo att leta och dokumentera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.